Agris.cz - agrární portál

NOVÉ TECHNOLOGICKÉ SYSTÉMY PRO SLEPICE A TEPLOTNÍ STRES

26. 9. 2002 | Odborné konference

New cages technology for laying hens and heat stress

KLECKER D., HAVLÍČEK Z., ZEMAN,L., PRZYWAROVÁ A.

MZLU Brno

Summary, keywords

We observed the environmental model of laying nest in comfortable cage technology. Consequent on increase temperature (28,5 oC) the weight parameters of eggs (decrease weight of eggs, yolk, albumen and eggshell) decreased. Also biochemical indicators of blood (change of oxygen and carbon oxide pressure, disturbances of acid-base balance, fall concentration of carbonate ion) were markedly modified.

Introduction - Úvod

Klasickým klecovým technologiím pro slepice je vytýkáno, že slepice mají minimální pohyb s nemožností základních projevů chování (pohyb, popelení, hřadování, snášení vajec na zatemněném hnízdě a pod). Proto byla v EU byla přijata závazná opatření pro zavedení minimálních standardů pro slepice, jež jsou soustředěny v Směrnici EC 99/74.

Methods - Metody

V našem sledování jsme se zaměřili na sledování teplotních parametrů při snášce slepic v komfortní klecové technologii plně vyhovující Směrnici EC99/74. Zjistili jsme v uzavřeném snáškovém hnízdě průměrnou teplotu 28.5°C.Tuto teplotu jsme namodelovali ve speciálním zařízení a porovnali s ukazateli dosaženými při 20°C. Sledovali jsme, jak se zmíněné parametry projeví na vybraných ukazatelích kvality vajec a vybraných fyziologických ukazatelích krve slepic.

Results - discussion - Výsledky - diskuse

Výsledky potvrdily poznatky autorů Sturkie et al. (1987) a dalších, kteří uvádí, že vysoké teploty u nosnic způsobují v důsledku zrychleného dýchání a vysokého výdeje CO2 fyziologickou změnu, kdy v krvi dochází k úbytku uhličitanových iontů nutných pro tvorbu uhličitanu vápenatého. Tento jev se projeví jednoznačně v nedostatku pohotového uhličitanu vápenatého v krvi nutného pro tvorbu skořápky, což má dopad na sníženou kvalitu skořápky.

Z výše uvedeného je patrné, že je nutné věnovat zvýšenou pozornost tepelné bilanci stájových prostor, zejména při navrhování nových technologií.

Příspěvek vznikl za podpory grantu MZe ČR - NAZV QC 1128.

Tabulka 1 Vybrané kvalitativní ukazatele vajec

Parametr

Hmotnost (g)

Pevnost skořápky (N)

-

vejce

bílku

žloutku

skořápky

1.fáze 20.0°C

57.96

36.16

15.74

6.05

32.01

2.fáze 28.5°C

55.71

35.4

14.53

5.77

25.02

Tabulka 2 Průměrné hodnoty vybraných biochemických ukazatelů krve

Parametr

pH

PCO2

PO2

BE

HCO3

ALF

Ca

P

Jednotky

" l/l

kPa

kPa

mmol/l

mmol/l

ukat/l

mmol/l

mmol/l

1. faze při 20°C

7,41

5,4

7,3

0,5

25,2

4,96

8,35

2,66

2.fáze při 28,5°C

7,35

4,2

4,2

- 3,1

19,2

7,34

5,29

1,93


Zdroj: Odborné konference, 26. 9. 2002





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 21:44