Vodivost králičího masa a její postmortální změny
26. 9. 2002 | Odborné konference
Conductivity of rabbit meat and its postmortale changes
Vodivost králičího masa a její postmortální změny
Ivan MAJZLÍK, Karel MACH, Věra NOVÁKOVÁ
KGOZ AF ČZU
Souhrn, klíčová slova
U souboru 530 jatečných králíků-brojlerů byly měřeny hodnoty vodivosti svalstva stehna a bedrovců 10 min po porážce a po vychlazení jatečného trupu na 4°C. Vodivost po porážce činila u svaloviny stehna 9,2+ mS , u bedrovců 8,66+ mS, po vychlazení pak 5,44mS a 6,57 mS Vodivost vykazuje střední až vysokou proměnlivost s tendencí pokllesu hodnot chlazením. Jsou odhadovány standardní hodnoty vodivosti králičího masa jako ukazatel kvality.
Králičí maso, vodivost masa, změny po zabití, kvalita masa.
Summary, keywords
Conductivity of.rabbit meat of a batch consisting 530 rabbit broilers was measured in the muscle of thighs and loins 10 min after killing and after chilling of the carcass to 4°C. The conductivity of mucles of thighs reached the average value 9.2 mS after killing and at 4°C 5.44 mS, the same parameter of muscles of loins was 8.66 mS and 6.57 mS respectively. Standart values of conductivity are estimated as a parameter of meat kvality.
Rabbit meat, conductivity of meat, postmortale changes, meat kvality.
Introduction - Úvod
Zvýšený zájem o králičí maso produkované ve faremních chovech využitím brojlerových králíků vyvolává potřebu rychlého a objektivního hodnocení kvality masa. Jednoduchou a rychlou metodou využívanou u jiných druhů masa je zjišťování elektrické vodivosti, která svými změnami ukazuje na změny probíhající v mase. Cílem práce je získat referenční hodnoty vodivosti králičího masa po porážce na velkokapacitní porážkové lince.
Methods - Metody
Byly měřeny hodnoty vodivosti svaloviny stehna a bedrovců 530 králíků z faremních chovů, kteří byli poraženi na jatkách fy Rabbit a.s. trhový Štěpánov. Měření bylo realizováno na lince po porážce a vykolení do 10 min po poražení a po vychlazení jatečně opracovaného trupu na 4°C “ v jádře” 2 hod po porážce. K měření byl použit přístroj Mikro PMV-51 s kalibrací na vodivost 6,7 mS. Vzhledem k předchozí dopravě zvířat je nutné považovat tuto skutečnost za zátěžový faktor.
Results - discussion - Výsledky - diskuse
Naměřené hodnoty vodivosti králičí svaloviny stehna a bedrovců spolu se základními charakteristikami uvádí tab č.1. Průměrné hodnoty vodivosti jsou vyšší po porážce, vychlazením vodivost poklesla zejména u svalu stehna.Proměnlivost vodivosti obou partií je střední až vysoká, hodnoty jsou proměnlivější než hodnoty pH masa. Vzhledem ke značné proměnlivosti nedosáhly rozdíly mezi průměry statistické významnosti . Distribuce četností vodivosti ukazuje, že nejvíce hodnot se vyskytuje v intervalu 8,5 - 10 mS a to 44% u stehna a 38% u bedrovců. V dostupné literatuře nebyly zjištěny údaje o vodivosti masa králičích brojlerů, není tedy možno porovnat naměřené hodnoty s jinými údaji. Šetření prokázalo základní rozložení hodnot vodivosti a její proměnlivost. Vzhledem ke skutečnosti, že poražená zvířata byla zatížena dopravou a hladověním, bude třeba další měření provést u souboru zvířat poražených bez předchozí zátěže, aby bylo možno zjistit , zda transportní stres a hladovění ovlivňují hodnoty vodivosti masa.
References - Použitá literatura
Řešeno v rámci grantu MSM 412100001
Tab.1 Vodivost (mS) králičího masa po porážce a vychlazení
| - | STEHNO (z) | BEDROVEC (z) | STEHNO (ch) | BEDROVEC (ch) |
Průměr (mS) | 9,21 | 8,66 | 5,44 | 6,57 |
Směr.odchylka | 1,40 | 1,31 | 1,81 | 1,41 |
Rozptyl | 1,97 | 1,71 | 3,36 | 1,98 |
Var.koeficient (%) | 15,21 | 15,08 | 33,34 | 21,41 |
Minimum (mS) | 2,37 | 5,08 | 1,11 | 2,75 |
Maximum (mS) | 13,20 | 15,54 | 9,75 | 9,98 |
Rozpětí (mS) | 10,83 | 7,46 | 8,64 | 7,23 |
Medián (mS) | 9,30 | 8,65 | 5,56 | 6,88 |
Modus (mS) | 10,58 | 8,31 | 5,56 | 6,38 |
z - hodnoty naměřené po zabití ch - hodnoty naměřené po vychlazení
Zdroj: Odborné konference, 26. 9. 2002
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 10:07
