Agris.cz - agrární portál

V Pardubickém kraji se loni uvařilo o pětinu méně piva

24. 1. 2003 | ČTK

Výroba piva v Pardubickém kraji loni klesla zhruba o pětinu na 228.295 hektolitrů. Méně zlatavého moku uvařily pivovary v Pardubicích a ve Svitavách, naopak sládci společností v Hlinsku a v Poličce měli práce více než v roce 2001. Vyplývá to ze zjištění mezi jednotlivými pivovary. Měšťanský pivovar v Poličce uplynulý rok dokonce zakončil s historicky nejvyšším výstavem, Pivovar Rychtář v Hlinsku měl druhý nejlepší rok. Svitavský pivovar naopak loni pravděpodobně uvařil své historicky poslední pivo. Společnost Pivovar a sodovkárna Svitavy totiž na jaře výrobu piva zastavila a značky svitavského piva i s recepturami prodala Měšťanskému pivovaru Havlíčkův Brod. Svitavský pivovar tak loni vyrobil zhruba 10.300 hektolitrů piva, když ještě v roce 2001 uvařil necelých 50.000 hektolitrů. Největší výstav v kraji již druhým rokem obhájil Pivovar Rychtář Hlinsko, jehož prodej meziročně mírně vzrostl na takřka 86.100 hektolitrů piva. Pivovaru Pardubice loni výstav klesl o 18 procent na 68.500 hektolitrů. Zlepšení výsledků si letos pardubický podnik slibuje od nedávno zahájené výroby speciálního energetického nápoje na bázi piva, které si v Pardubicích objednal britský zákazník. S uplynulým rokem může být spokojen ředitel poličského pivovaru Karel Witz. Sládek této firmy uvařil necelých 74.000 hektolitrů zlatavého moku, tedy meziročně o 8,5 procenta více.


Zdroj: ČTK, 24. 1. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 01:34