Agris.cz - agrární portál

SVS: Standardy EU stále nesplňují desítky potravinářských provozů

27. 1. 2003 | ČTK

Standardy, které vyžaduje Evropská unie, stále nesplňují podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna desítky tuzemských potravinářských provozů na zpracování živočišných produktů. "Potravinářské zpracovatelské závody, které nemají vyjednané tříleté přechodné období, musejí ke dni vstupu ČR do unie splňovat požadavky evropské veterinární legislativy, jinak k tomuto datu skončí," řekl dnes Duben. V České republice je přes 14.000 hodnocených provozů. Možnost ukončení činnosti některých podniků, vzhledem k daným nárokům asi hlavně mezi zpracovateli živočišných produktů, připustil prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Problémy mohou podle něj mít i někteří zpracovatelé rostlinných vstupů. Camplík se však domnívá, že určité vyčištění trhu potravinářství prospěje. Uzavření se totiž podle něj bude týkat hlavně závodů, které neinvestovaly, a mohly se tak v předvstupním období cenově podbízet. "Rozhodující potravinářské podniky však budou připraveny," uvedl prezident komory. Duben však upozornil, že čas na rekonstrukce a opravy se rychle krátí. Novela veterinárního zákona, která bude plně v souladu s legislativou EU, by měla nabýt účinnosti někdy kolem poloviny letošního roku. Do unie se ČR začlení asi k 1. květnu 2004. "Takže závody, které chtějí rekonstruovat vlastními silami, či za podpory některého z podpůrných programů či fondů, na to budou mít už opravdu čas měřitelný na měsíce," zdůraznil. Veterinární správa řadí provozy podle splnění veterinárních a hygienických podmínek do kategorií A, B a C s podskupinami jedna až tři. Do konce loňského roku přestala existovat skupina provozů na zpracování živočišných produktů, které měly závady a zůstaly po ukončení podskupin C 2 a C 3 v podskupině C 1. "To znamená, že 1304 provozů sem zařazených k 15. listopadu 2002 buď ukončilo svou činnost, nebo postoupilo do skupiny B, popřípadě A," vysvětlil Duben. V těchto dvou skupinách je tak nyní přes 14.000 provozů, z nichž některé ještě zcela nárokům EU nevyhovují. SVS připravuje novou klasifikaci odpovídající schvalované legislativě. O přechodné období pro dosažení stanovených standardů požádalo 52 potravinářských podniků. Ty se zpravidla skládají z několika provozů. "Po celou dobu tří let budou orgány veterinárního dozoru pravidelně kontrolovat postup prací podle schváleného projektu. Takže tyto závody mohou skončit už v průběhu přechodného období, nebudou-li termíny plnit," řekl Duben. Podle ředitele Potravinářské komory Miroslava Koberny je v českých potravinářských podnicích třeba zavést také tzv. kódy správné hygienické a výrobní praxe. Pravidla, která vytváří profesní organizace, fungují v EU jako nadstavba hygienických požadavků stanovených zákonem. Nejsou sice obecně závazná, ale jejich neuplatňování může ovlivnit přístup podniku na trh. Každý tuzemský potravinářský oborový svaz začal podle Koberny na kódech pracovat a řada z nich je už dokončila. Kódy například stanovují postup pracovníků při hygieně a vstupu na pracoviště, ale i obecné požadavky na vybavení provozů či použité materiály. Dalším krokem je zavádění pravidel do podniků, které by měly oborovou normu rozpracovat do konkrétních vnitřních pokynů a zaškolit pracovníky. Kódy dodržují v Česku prakticky všechny nadnárodní společnosti, uvedl Koberna. Řada provozů, které například exportují do EU, je fakticky splňuje, ale nemá je zavedeny formálně. Kódy správné hygienické praxe jsou v unii součástí systému zabezpečení zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti potravin. Podle Koberny je dodržování dobrovolné, ale zpravidla je podmínkou pro dodávání do velkoobchodů a obchodních řetězců.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 11:16