Minipivovary:Snížení cena piva by nám způsobilo finanční problémy
27. 1. 2003 | ČTK
České minipivovary s ročním výstavem do 6000 hektolitrů nemohou prodávat svá piva za cenu nejprodávanější české značky - plzeňského Gambrinusu, protože by je to přivedlo do finančních problémů. S nízkým objemem výroby nemohou pivovary akceptovat minimální marže. Dnes to řekl Tomáš Mikulica, sládek Pivovarského domu v Chýních u Prahy. Cena piva prodávaného v restauračních minipivovarech by se podle něj měla pohybovat mezi 20 až 25 korunami na půllitr, ve velkých městech i výš. Prazdroj prodává od prosince hostinským sud desítky Gambrinus se stovkou piv za 950 korun, přitom její cena v Plzeňském kraji se pohybuje kolem 14 korun za půllitr. Oba minipivovary na Plzeňsku drží loňské ceny. Restaurace- Pivovar Modrá hvězda v Dobřanech prodává půllitr vlastní dvanáctky za 16 korun, půllitr čtrnáctistupňového piva za 19 korun. "Cena naší dvanáctky odpovídá ceně, za niž Prazdroj prodává Pilsner Urquell," uvedl majitel Josef Kozler. Plzeňská restaurace U rytíře Lochoty, která od minulého roku vyrábí ve svém minipivovaru kvasnicovou třináctku, také zůstala na loňské ceně 19,50 koruny za půllitr. Tento restaurační pivovar chce od května nabízet světlou a následně tmavou jedenáctku. V ČR je 20 činných minipivovarů. "Mají budoucnost, pokud zásobují vlastní restauraci, kterou má majitel ve svých prostorách. Na dodávku jiným hospodám nelze spoléhat, neboť přinejlepším jim prodej vyjde nula od nuly," dodal Mikulica.
Zdroj: ČTK, 27. 1. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 08:34
