Agris.cz - agrární portál

Nová stupnice pasportizace maso zpracovatelských závodů

30. 1. 2003 | Potravinářská komora

Dvouznakový popis charakterizace kapacity a stupně splňování jakostních požadavků dozorovaného provozu podle legislativy EU. Od roku 1999 došlo ve filozofii pasportizace provozů Státní veterinární správou k řadě změn. Do pololetí 2001 se SVS vypořádala s provozy "C3", do konce roku 2001 s provozy "C2". Do konce roku 2002 měly být vyřešeny provozy "C1". Další změna spočívá v postupu přípravy ČR na fungování v podmínkách EU. Nový způsob pasportizace umožní lépe sledovat přípravu českých provozů na trh EU. Pro hodnocení jsou opět vyhraženy dva znaky. Na první pozici bude opět velké písmeno a na druhé číslice. Písmena byla vybrána tak, aby charakterizovala kapacitu dozorovaného provozu podle legislativy EU: "V": velká kapacita "M": malá kapacita, provoz požádal o úlevy (možnost obchodování jen na lokálním trhu) "Q": malá kapacita, provoz nepožádal o úlevy (tedy musí splňovat stejné požadavky jako velká kapacita) "X": nerozlišená kapacita (u některých typů provozů nemá rozlišení na velkou nebo malou kapacitu smysl). Pro zařazení do příslušné kapacitní skupiny jsou evropskou legislativou dány tyto hranice: typ provozu směrnice EU hraniční množství porážky -červené maso 64/433 20 VDJ/týden,1000 VDJ/rok bourárny - červené maso 64/433 5 t/týden porážka - bílé maso 71/118 150 000 ks/rok porcovna - bílé maso 71/118 3 t/týden výrobna 77/99 7,5 t/týden Číselná stupnice pro druhé znaky hodnocení je navržena takto: "1" provoz splňuje požadavky legislativy "2" provoz splňuje požadavky legislativy s drobnými závadami "3" provoz splňuje požadavky legislativy s většími závadami "4" provoz splňuje požadavky legislativy s velkými závadami "5" provoz nesplňuje požadavky legislativy Škála kombinací vypadá takto: "V1" velká kapacita, provoz splňuje požadavky legislativy "V2" velká kapacita, provoz splňuje požadavky legislativy s drobnými závadami "M1" malá kapacita, provoz požádal o úlevy; provoz splňuje požadavky legislativy atp.


Zdroj: Potravinářská komora, 30. 1. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:35