Agris.cz - agrární portál

Strava v EU bude ještě zdravější

7. 2. 2003 | Hospodářské noviny

Zaručeně bezpečné a označené způsobem, který nemate nic netušící zákazníky. Pouze takové potraviny chce spotřebitelům z EU už za tři roky nabízet Evropská komise. Zpřísnit hodlá nejen hygienické a veterinární kontroly jídla, ale i krmiva pro dobytek.

Nové nařízení, jehož návrh ve středu představil komisař pro ochranu spotřebitelů David Byrne, má zabránit, aby se v unii opakoval skandál s BSE nebo aféra s jedovatými dioxiny v kuřecím mase. V obou případech se do zvířecí potravy dostaly látky, které vážně ohrožovaly lidské zdraví.

"Náš současný systém kontroly je příliš nejednotný a děravý," vysvětluje příčiny šíření nebezpečných nákaz a nevyhovujících potravin na území EU David Byrne. "Každý (producent) si musí uvědomit, že si nelze beztrestně zahrávat se zdravím spotřebitelů. Podvádění ho přijde draho."

Na nezávadnost jídla mají i v budoucnu dohlížet národní kontrolní úřady. Brusel však požaduje, aby se všechny řídily stejnými pravidly.

Ani schválením nařízení, o němž budou v příštích měsících jednat poslanci Evropského parlamentu a příslušní ministři z EU, však Byrneův boj za zdraví spotřebitelů neskončí. V následujících několika týdnech totiž zřejmě navrhne směrnici, která většině potravinových koncernů zakáže poukazovat na zdravé účinky jejich výrobků.

Pokud by taková směrnice začala platit, z obalů jogurtů, ovesných vloček či cereálních tyčinek by zmizely nápisy jako "vynikající pro váš organismus", "posiluje schopnost koncentrace" nebo upozornění, že výrobek "odbourává stres". Na etiketách potravin by se nesměly objevovat ani slova "dietní" nebo "light". Alespoň v případě, že výrobce nemá o léčivých účincích produktu vědecky ověřený doklad.

Proč? Zavádějící informace na obalech mají často opačný efekt, než na jaký se na etiketách poukazuje, tvrdí mluvčí Evropské komise Beate Gminderová. "Evropské občany vedou ke špatnému stravování, někdy dokonce způsobují i jejich nadváhu."


Zdroj: Hospodářské noviny, 7. 2. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 08:45