Tradiční salám Vysočina budou vyrábět jen firmy v tomto kraji
8. 2. 2003 | ČTK
Tradiční salám Vysočina se bude vyrábět pouze na Českomoravské vrchovině a podle původní technologie z roku 1967. Zeměpisné označení původu zapsal úřad průmyslového vlastnictví koncem minulého roku na základě zákona O ochraně označení původu a zeměpisných značení. Majitelem osvědčení se stalo živnostenské společenstvo čtyř českých výrobců salámů v kraji, řekl bez dalších podrobností ředitel masokombinátu Vysočina Hodice Jan Vítů. Právě tento podnik začal v šedesátých letech Vysočinu vyrábět jako první. Osvědčením získala trvanlivá uzenina právo nést svůj název i po vstupu České republiky do Evropské unie. Salám Vysočina se během let dostal do sortimentu většiny tuzemských masokombinátů. "Především po roce 1989 však nastal rozmach ne příliš kvalitních, zato cenově velmi příznivých napodobenin," dodal Vítů. Podle něj omezení přispěje k vyšším standardům u uzenářských výrobků, jak je požaduje ministerstvo zemědělství. Informace o omezení použití značky Vysočina zatím nebyla uveřejněna na internetových stránkách odpovědného úřadu a většina výrobců o ní zřejmě vůbec neví. Majitelé osvědčení budou trvat na změně názvu jejich výrobků. "Pro výrobce to bude velký zásah, proto počítáme s delším časovým horizontem," uzavřel Vítů.
Zdroj: ČTK, 8. 2. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 10:41
