Agris.cz - agrární portál

Potravináři loni investovali dvě miliardy korun do hygieny výroby

15. 2. 2003 | ČTK

Zhruba dvě miliardy korun loni investovaly potravinářské firmy do hygieny a rozvoje výroby před vstupem České republiky do Evropské unie. Asi polovinu věnoval na zlepšování kvality největší potravinářský obor, zpracování masa. "Třetinu skutečně proinvestovaných nákladů dotoval loni jen v našem oboru poprvé stát," řekl předseda Českého svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser. Certifikovaným podnikům podle něj stát na zavádění standardů hygieny vyplatil 260 milionů korun. Profesní svaz nyní registruje v tuzemsku osmadvacet jatek s porážkou přes 50.000 prasat ročně. Po dalších technologických úpravách jich zůstane zřejmě 22, dále stovka středních a 800 malých provozů. "V tuzemsku tak zůstane zachována pestrost masných porážek," doplnil. Po 1. lednu 2004 budou potraviny živočišného původu vyrábět v ČR pouze provozy pod veterinárním dozorem, plně harmonizovaným se státy Evropské unie. Firmy tak musejí projít nutnými úpravami řady technologií. Potravinářské komory a profesní svazy se shodují, že některé podniky zřejmě investiční tempo nevydrží. Česká republika uzavřela loni obchodování s potravinářskými a zemědělskými produkty schodkem téměř 24 miliard Kč, což je proti předchozímu roku o pětinu více. Deficit z agroobchodu tak tvořil téměř třetinu celkového záporného salda, které po oznámené opravě statistiky činilo loni 74,5 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 15. 2. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 21:13