Většina českých pivnic může bez obav vstoupit do EU hned zítra
18. 2. 2003 | ČTK
České restaurace, pivnice a hospody, které podávají hostům čepovaná piva, se nemusejí obávat vstupu do Evropské unie. Většina z nich už je vybavena takovým zařízením, které stojí nad evropskými předpisy. Čepovací stolice, chlazení, sklo a sanitace už jsou na evropské úrovni. Pouze tam, kde se jako tlačné médium používají vzduchové kompresory, budou muset hostinští vyměnit vzduch za směsné plyny. "Za 12 let udělaly naše restaurace obrovský pokrok. V kvalitě piva není mezi námi a Evropou žádný rozdíl," řekl šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička. Špičková úroveň vyplývá z vysoké spotřeby piva, silné konkurence a tradice. V ČR mají čepovaná piva nadpoloviční podíl, což je výjimečné. "Chladicí zařízení, výčepy, sklo, sudy - to vše je většinou z dovozu a plně odpovídá normám Unie a v mnohém se od nás má EU co učit," řekl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Česká hospůdka má natolik nadstandardní a specifický charakter, že se dá srovnat jen s německými pivnicemi. "To, že jsme dobří, kvalitní a máme propracovanou pivní kulturu, dokazuje obrovský příliv turistů ze západu," dodal Fusek. Podle něj se to například vůbec nedá srovnat například s Itálií, kde se podávají pouze nápoje chmelového typu a navíc často teplé. Podle šéfa technického servisu Plzeňského Prazdroje Josefa Krýsla zvýší vstup ČR do EU nároky na hygienu v restauracích. "Nevíme, jak se Unie postaví ke kompresorům na vzduch, které nic zdravého nepřinášejí," dodal. Podle norem EU totiž nesmí přijít potraviny do styku s kyslíkem. Kompresory, které používají jako tlačné médium piva vzduch, je nyní vybaveno 28 až 30 procent převážně menších a vesnických hospod. Nevhodná jsou tato levná zařízení zejména u restaurací, které mají nízký odbyt piva. "Doporučuji směs dusíku a kysličníku uhličitého, které zabraňují oxidaci," dodal Krýsl. Prazdroj už udělil od roku 1999 tisícovce restaurací certifikát kvality a trvale kontroluje mikrobiologickou kvalitu piva, čistotu sklenic a podobně. Největší český pivovar zároveň akredituje a kontroluje zhruba stovku českých firem, které provádějí sanitaci pivních trubek.
Zdroj: ČTK, 18. 2. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 20:50
