České pivovary jsou na vstup do EU připraveny
20. 2. 2003 | ČTK
Pivovarské svazy: České pivovary jsou na vstup do EU připraveny
Všechny české pivovary včetně malých jsou údajně natolik kvalitně technologicky vybaveny, že se nemusejí obávat vstupu do Evropské unie. Řekl to výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jaroslav Čepička. Díky lepším finančním podmínkám začalo české pivovarnictví pracovat na obnově výrobních zařízení okamžitě pro roce 1989 a rychle se dostalo na evropskou úroveň. Všechny pivovary tak mohou vstoupit do EU a bez obav piva vyvážet, dodal. "Téměř všechny pivovary už svá piva někam exportují," řekl prezident Českého svazu malých a nezávislých pivovarů Jiří Fusek. Na kvalitu piva jsou české normy přísné. Výrobci musejí po vstupu do EU zachovat kvalitu a chuťovou odlišnost českého piva. "Chceme ji zanést do evropských norem, aby se nezlikvidovalo české pivo, které je světovou specialitou, jako jsou olivové háje ve Španělsku a argentinská káva," dodal Fusek. Podle Fuska má ale speciální česká výrobní technologie výrazně vyšší energetickou náročnost než západní pivovary. Právě v této oblasti a v ekologii jsou na tom zatím některé střední a zejména malé pivovary hůře. "Na vstup do EU jsme ale připraveni všichni," uvedl prezident. Na sladění technologie v oblasti životního prostředí udělí podle něj unie českým pivovarům pěti- až sedmileté přechodné období. "To by bylo splnitelné," dodal. U energetické náročnosti se musejí čeští výrobci dostat na nižší spotřebu vody a tepla a musejí mít vlastní čistírny odpadních vod a veškerou vodu si sami upravovat. Malé pivovary buď už mají vlastní čistírnu anebo neutralizují odpadní vodu ve speciálních nádržích. "Některé malé pivovary, jako je Černá Hora, který vložil do investic a oprav přes 200 milionů, mají lepší parametry než EU," dodal prezident. Pivovary také budou muset postupně přejít na nerezové nádoby. Odpady z výroby piva už jsou ve většině podniků likvidovány podle západních norem. Pivovary mají dohody se zemědělci na odběr odpadu po výrobě sladu, mláta a kvasnic.
Zdroj: ČTK, 20. 2. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 21:46
