Požadavkům EU nevyhoví maximálně čtvrtina masných provozů v ČR
19. 2. 2003 | ČTK
Český svaz zpracovatelů masa se domnívá, že hygienickým požadavkům Evropské unie nevyhoví maximálně čtvrtina provozů v ČR. Od ledna 2004 by v oboru mělo zůstat kolem 920 podniků, z toho 22 velkých a stovka středních. Nový veterinární zákon začne v tomto směru platit od 1. července 2003 a firmy musejí zažádat o nové hygienické osvědčení, řekl předseda svazu Ladislav Steinhauser. Podniky, které do konce roku podmínky nesplní, budou muset podle něj své provozy omezit nebo zavřít. V regionech je situace různá, na jižní Moravě by mohla skončit asi pětina podniků, ještě více ale v severních Čechách. "Kapacitně to nehraje vůbec žádnou roli, výrobu jsme schopni zajistit," ubezpečil Steinhauser. Systém dosavadního veterinárně-hygienického třídění provozů do skupin A a C s řadou podtříd by nyní měl skončit. Od léta, kdy ztratí platnost dosavadní osvědčení, mohou veterináři rozhodnout o další existenci masných a zpracovatelských provozů. "Většina firem se hygienicky výrazně zlepšila, ale některé tvrdošíjně zůstaly na své zaběhnuté úrovni," vysvětlil šéf profesního svazu důvody nových hygienických "kolaudací". Potravinářské firmy loni investovaly do hygieny a rozvoje výroby zhruba dvě miliardy korun. Asi polovina připadla na obor zpracování masa. Podle objemu výroby se závody rozdělily na malé a velké. U jatek je maximální kapacita do dvaceti velkých dobytčích jednotek týdně, u bouráren do pěti tun masa týdně a u masné výroby do 7,5 tuny výrobků týdně. Velká dobytčí jednotka je jeden kus dospělého skotu nebo pět prasat nad 100 kilogramů.
Zdroj: ČTK, 19. 2. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 21:53
