Agris.cz - agrární portál

Opočenský závod zabíjí a zpracovává ryby podle norem EU

24. 2. 2003 | Denik.cz

Zdejší rybářské závody se dočkaly vlastní zpracovny ryb. Objekt a především technologie odpovídají standardním podmínkám Evropské unie.

Zpracovna je prozatím ve zkušebním provozu. "Velký důraz se klade především na čistotu a hygienické podmínky. Před vstupem do samotné provozovny zaměstnanci procházejí takzvanou hygienickou smyčkou. V šatně se převléknou, v umývarně, kde jsou bezdotykové baterie, si umyjí ruce. Následuje další oblečení, protože vstupují do námi pracovně nazvaného špinavého provozu," uvedl David Sedláček, vedoucí zpracovny.

Jde o místnost, kde se ryby zabíjejí a kuchají. Do kádě se dostávají "čerstvě" vylovené, zabíjí se v ní elektrošokem. Další zařízení zbaví kapry a jiné ryby šupin. "Na kuchání tu slouží strojová "kuchačka" vhodná pro pstruhy. Na Rozkoši máme vlastní klecovou odchovnu. Pro větší kusy a jiné druhy se využívá ruční kuchání. Takto zpracované ryby se dají v přepravkách na pás a putují do čistého provozu," vysvětlil Sedláček. Zaměstnanci, kteří se pohybují tady, mají zase jiný oděv, a při přestupu z provozu do provozu je nutné projít prostorem, kde se dotyčný opět vhodně přestrojí. Čistý provoz znamená už práci s masem. Ryby se chladí nebo dávají do solného nálevu a udí. Vše pak končí v chladírně či mrazírně.

"Pro nás je základem, že máme ryby z vlastních zdrojů. Druhá věc je, že jde o ryby čerstvé. Okamžitě po zabití se zpracovávají a nejsou ani dlouhé hodiny v kádích," vysvětlil přednosti Sedláček. Pokračoval, že je nutné, aby se lidé naučili jíst sladkovodní ryby. "U nás je trend, že kapr se jí na Vánoce a jinak se spíše jídelníček zaměřuje na mořské ryby. Přednosti sladkovodních domácích šupináčů spotřebitelé teprve ohodnotí. Například uzený pstruh je chutově zcela jiný a lepší než makrela," uzavřel Sedláček.


Zdroj: Denik.cz, 24. 2. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 07:52