Vstup do EU kvalitu piva na Vysočině neohrozí
3. 3. 2003 | Denik.cz
Pivovary Bernard, Ježek, Rebel i Pelhřimov se nemusejí obávat případného vstupu do EU, protože jejich technologické vybavení je na velmi dobré úrovni srovnatelné s pivovary v zahraničí. Pivovary tak budou moci i nadále své produkty bez obav exportovat.
Například Rodinný pivovar v Humpolci vyváží své výrobky do čtyřech evropských zemí; Rakouska, Slovenska, Německa a Švédska. Jihlavského Ježka si mohou koupit i lidé v Itálii.
Havlíčkobrodský Rebel exportuje pravidelně a největším zákazníkem je USA a Slovensko.
"Na vstup do EU je pivovar připraven. Již od října 1998 používá systém HACCP (anglická zkratka systému, zabezpečující zdravotní nezávadnost potravin)," vysvětlil mluvčí pivovaru Bernard Zdeněk Mikulášek.
Členství v EU a její konkurece se nebojí ani Jan Kylberg ředitel pivovaru a sodovkárny v Jihlavě: "Náš podnik je zcela modernizován a vyhovuje standardům EU, takže neočekáváme žádné problémy."
Ze strany EU jsou kladeny stále přísnější podmínky a ne se všemi jsou pivovarnické skupiny obeznámeny. "V současnosti nemáme doložené všechny technické normy, které nás čekají, zejména z hlediska životního prostředí," řekl deníku Vysočina prezident Českého svazu malých a nezávislých pivovarů Jiří Fusek.
České normy na kvalitu piva jsou velmi přísné a výrobci musejí tuto kvalitu po vstupu do EU zachovat. "Chceme ji zanést do Evropských norem," dodal Fusek.
Na kvalitu Českého piva ředitel Jihlavského pivovaru Jan Kylberger poznamenal: "Ve velkých výrobních podnicích, utrpěla kvalita českého piva již před vstupem, ale v malých regionálních pivovarech se stále vaří velice kvalitní pivo vyráběné pouze z tradičních surovin humnového sladu z ječmenů českého šlechtitelského původu, chmelových produktů s použitím českých chmelů a pramenité vody."
Pavel Prchal obchodní ředitel Měšťanského pivovaru v Havlíčkově Brodě si myslí, že české pivo vyráběné klasickou technologií bude mít své opodstatnění a zvýší se jeho prestiž oproti europivu, kterým je již dnes například označován Gambrinus.
Zajímavým názorem je i to, že za kvalitou piva se skrývá hrdost a láska k profesi sladovníků, která v mnoha mamutích firmách vymizela.
Rozhodující vliv na chuť a kvalitu českého piva má také způsob jeho tlačení. Pivo se v současnosti tlačí čtyřmi druhy (vzduchem, kysličníkem, dusíkem a směsí plynů). Používání vzduchu nebo kysličníku je v dnešní době subjektivní pojem. V každém případě se pivo chová jinak v restauraci a naše doporučení do budoucna není vzduch a ani kysličník, ale směs kysličníku neboli oxidu uhličitého a dusíku. Dusík je totiž plyn, který se nestává součástí piva a nevzniká u něj efekt nafukování při konzumaci.
Velkým problémem pivovarů v současné době zústávávají obaly. Mamutí obchodní centra kam si zvykla chodit nakupovat většina obyvatel, nejsou vybavena na skladování a příjímání vratných skleněných obalů, které jsou mnohem ekologičtější než pet lahve.
"Zákon o obalech je špatný. Výrobci limonád lobují za pet lahve, protože stávající zákon o obalech zní asi takto: Obal se stává obalem ve chvíli, kdy je naplněn. Prázdná láhev tudíž není obalem, a proto se tito výrobci nemusejí o obaly starat," upozornil Mikulášek.
Podle západních norem jsou již dnes ve všech pivovarech likvidovány i odpady spojené s výrobou mláta, sladu a kvasnic. Veškeré tyto odpady se likvidují ve spolupráci se zemědělci, kteří tyto vysoce hodnotné suroviny zkrmují.
O osud a kvalitu piva na Vysočině se zatím milovník zlatavého moku bát nemusí, horší už to bude asi s jeho cennou, která určitě evropským normám vyhovovat nebude.
Zdroj: Denik.cz, 3. 3. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 17:05
