Agris.cz - agrární portál

Od července budou čekat stravovací zařízení tvrdé sankce

7. 3. 2003 | Denik.cz

V březnu 2001 vyšla vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací službu. Zajištění provozních opatření, jako jsou například zásady správné výrobní praxe, hygienci při kontrolách již důsledně vyžadují.

Pro zabezpečení dispozičních požadavků, což je stavebně-technické řešení objektu, je stanoven nejzazší termín 30. červen 2003.

"Od 1. července nebudeme na stavebně-technické nedostatky jen upozorňovat, ale přistoupíme k pokutám a vydávání zákazů nebo omezení činnosti," řekla vedoucí odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Drahomíra Homolková.

Hygienici jsou přísní

V loňském roce hygienici například v okrese Hradec Králové provedli šetření v 667 stravovacích zařízeních. Bylo mezi nimi 449 restaurací, z nichž 139 při kontrole nevyhovělo. Uděleny byly pokuty v celkové výši 107 tisíc korun.

Podle Homolkové nejvíce závad bylo ve skladování potravin. Třeba v ledničkách není zajištěna teplota deklarovaná výrobcem zboží a společně jsou uchovávány neslučitelné druhy potravin. Často nejsou v provozovnách zajištěny oddělené pracovní úseky pro manipulaci se syrovým masem, zeleninou a podobně. "Naopak nařízení, že se hotová jídla mohou podávat jen do tří hodin po uvaření, se většinou dodržuje," upřesnila.

Provozovatele tlačí čas

Řada provozovatelů stravovacích zařízení se obává, že se jim nepodaří do 30. června dát své jídelny celé do "nerezu". "To ale není povinností. Vyhláška jen ukládá, že pracovní plochy, nástroje, nádobí a náčiní musí být vyrobeny z materiálu, který je určen pro styk s potravinami a pokrmy," vysvětluje Homolková.

Mnohé provozy veškeré předpisy nové hygienické vyhlášky již splňují. Patří k nim královéhradecká Mikulovská vinárna. "Celý objekt jsme zrekonstruovali. Problémem je nedostatek místa. Museli jsme zrušit jeden salonek a umístit tam mycí linku," řekl jeden ze spolumajitelů Jiří Boháč.

"Ještě musíme dodělat šatny. Velice přísným nařízením je to, že můžeme nabízet hotová jídla jen do tří hodin po uzavření. To s Evropskou unií nemá nic společného," poznamenal Václav Domlátil, majitel restaurace z Velkého Třebešova na Náchodsku.


Zdroj: Denik.cz, 7. 3. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 23:54