Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Ceny základních potravin v obchodech se stále mírně snižují

4. 4. 2003 | ČTK

Až na některé výjimky mohli lidé ve 14. týdnu koupit potraviny opět o něco levněji než před týdnem. Jak vyplývá z výsledků šetření Českého statistického úřadu, ceny i ve 14. týdnu mírně klesaly. K výjimkám potravin, u kterých cena stoupla, patří například kuřata a šunkový salám. Výraznější výkyvy cen jsou nadále patrné u sezonní zeleniny a ovoce. Ve srovnání s předchozím týdnem bylo levnější vepřové i hovězí maso. Cena vepřového klesla o 1,3 procenta a zákazníci ho tak dostali v průměru za 95,41 Kč/kg. U hovězího cena klesla o 0,6 procenta na 144,16 Kč/kg. Nepatrně se snížila cena také u mléčných výrobků, vajec, rýže, těstovin či minerálek a piva. Ze sortimentu ovoce a zelenina zlevnily banány, pomeranče, mrkev, rajčata a brambory. Naopak dražší byla kuřata, jejichž cena stoupla o procento na 45,75 Kč/kg. O 0,8 procenta se zvýšila cena šunkového salámu. Podražilo také rostlinné máslo, bílé víno, jablka a papriky. Nadále zůstávají výrazné regionální rozdíly v cenách potravin. Například u kilogramu vepřového je rozdíl ceny mezi Zlínským a Libereckým krajem 17,37 koruny. Levněji ho přitom nakupují lidé na Zlínsku, kde stojí 86,83 Kč/kg. Kuřata jsou nejdražší na Karlovarsku, kde se cena v průměru pohybuje okolo 55 korun za kilogram. Na Pardubicku jsou kuřata o 12,52 koruny na kilogramu levnější. Za papriky platí spotřebitelé na Liberecku 111,60 Kč/kg, zatímco na jihu Moravy cena činí 70,59 Kč/kg.


Zdroj: ČTK, 4. 4. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 00:12