Agris.cz - agrární portál

České masokombináty budou od ledna členěny podle norem EU

17. 4. 2003 | ČTK

Nový princip členění provozů na zpracování masa, který plně respektuje směrnice Evropské unie, zavádí Státní veterinární správa. Podniky budou od 1. ledna příštího roku nově členěny podle respektování hygienických a veterinárních předpisů do pěti kategorií. Firmy v poslední kategorii přitom nebudou mít nárok na další existenci a pouze firmy v nejvyšší třídě budou mít možnost volně se pohybovat na evropském trhu. Okresní veterinární inspektoráty by měly dostat přesné instrukce o členění kvality provozů do konce dubna. Řekl to Bořivoj Škorpil, hlavní hygienik skupiny ZŘUD, která má na českém masném trhu 15 až 18procentní podíl. "Nová kategorizace není tvrdší oproti našim stávajícím předpisům, ale řada českých podniků dosavadní normy nerespektovala," dodal Škorpil. Podle něj zpracovatelské podniky, které nezačaly s investicemi do hygieny a organizace provozů včas, termín 1. leden těžko stihnou. Podniky, které budou spadat do nižších kategorií, budou moci zásobit masnými výrobky pouze regionální nebo dokonce jen lokální trh. Podle obchodního ředitele skupiny ZŘUD Jaroslava Klouda je v současnosti v České republice pouze sedm zpracovatelů masa, kteří vyhovují nejpřísnějším českým normám. "Doposud ale nepřišel do žádného podniku veterinář, který by řekl, zavři to", uvedl Kloud. Podle něj ale sehrají v nové kategorizaci výraznou roli inspektoři Evropské unie, kteří řadu českých podniků uzavřou. Obecně ale podle Klouda platí, že o osudu zpracovatelů masa rozhodne samotný odběratel, který přestane výrobky svého dodavatele nakupovat. "Nejhlavnější v připravované pasportizaci masokombinátu bude kvalitní kontrolní dozor, který v ČR dosud chyběl," dodal obchodní ředitel. Skupina ZŘUD investovala do hygieny, veterinárních opatření a organizace výroby v průběhu deseti let stovky milionů korun. V březnu letošního roku obdržela certifikát ISO 9001:2000, který je údajně významným prostředkem k dosažení nejvyšší kvality v připravované kategorizaci.


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 06:20