Modernizace dle norem EU stojí potravinářské firmy miliony korun
7. 5. 2003 | ČTK
Modernizace výrobních provozů podle hygienických a veterinárních norem Evropské unie stojí výrobce potravin ve Zlínském kraji desítky milionů korun. Přestože část nákladů lze v některých případech financovat z prostředků fondů EU, jsou tyto investice pro firmy značným finančním zatížením. Podle představitelů potravinářských podniků jsou investice nutné k udržení konkurenceschopnosti po vstupu ČR do Evropské unie. Novou výrobní halu, která by měla získat certifikaci pro vývoz do EU, dostavěla v Babicích na Uherskohradišťsku společnost Hamé. "Do stavby nových výrobních prostor společnost investovala 140 milionů korun a deset milionů získala z fondu SAPARD. Investice je vysoká, ale nezbytná k dalšímu rozvoji firmy," řekla včera vedoucí oddělení marketingu Hamé Babice Marcela Mitáčková. Do konce letošního roku chce dokončit modernizaci provozů také valašskomeziříčská společnost Masný průmysl Krásno. Racionalizace odpadového hospodářství, modernizace technologií a výstavba nových šaten včetně hygienických zařízení si vyžádají 30 milionů korun. "Z fondu SAPARD jsme na projekt získali dotaci 15 milionů korun. Společnost bude na vstup do EU připravena a nebude muset využít výjimku přechodného období," řekl obchodní ředitel firmy Pavel Kváč. Výrobce lihovin, vizovická a.s. Rudolf Jelínek, investovala několik milionů do technologie na výrobu ovocných destilátů. "Hygienické standardy jsme měnit nemuseli. Již předtím byla firma schopna vyrábět košer výrobky s extrémními nároky na hygienu. Špičková technologie nám ale určitě pomůže obstát po vstupu na evropské trhy a je zárukou kvality," vysvětlil ekonomický ředitel podniku František Vlček. Přípravy potravinářských firem na vstup do Evropské unie pochválil při nedávné návštěvě Zlínského kraje i ministr zemědělství Jaroslav Palas. "Hala v Babicích je dobrým příkladem, jak zvýšit konkurenceschopnost firmy v porovnání s evropskými koncerny," uvedl Palas po její prohlídce.
Zdroj: ČTK, 7. 5. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 23:14
