Agris.cz - agrární portál

VÚP: Lidé se v potravinách obávají jiných látek, než by měli

14. 5. 2003 | ČTK

Spotřebitelé se v potravinách obávají jiných látek, než by měli, soudí Ctibor Perlín z Výzkumného ústavu potravinářského Praha (VÚP). Veřejnost má obecně za to, že jsou největším problémem kontaminanty, tedy látky, které se do potravin dostanou nechtěně z prostředí. Naopak odborníci považují za nejrizikovější mikroorganismy, uvedl dnes Perlín na tiskové konferenci. Na druhé místo mezi potravními riziky spotřebitelé řadí látky přídatné, neboli aditiva, které jsou zpravidla značená písmenem E a číselným kódem. Třetí příčku přisuzují mikroorganismům. "Méně se již mluví o struktuře spotřeby," uvedl Perlín. Jde zejména o to, že lidé často přijímají více energie, než vydávají. Téměř vůbec pak v povědomí nejsou přírodní toxiny. Odborníci po mikroorganismech na druhé a třetí místo z hlediska rizikovosti řadí právě faktory lidmi spíše opomíjené, tedy strukturu spotřeby a přírodní toxiny. O těch se totiž poměrně málo ví, podotkl Perlín. Kontaminanty jsou podle odborníku v pořadí až čtvrté a aditiva na posledním místě. Toxikologicky jsou aditiva podle Perlína nejbezpečnější, protože jsou ověřená. Rozmach užívání přídavných látek je spojen s tím, že během padesátých let minulého století nastal rychlý rozvoj průmyslové výroby potravin. Podmínkou jejich spotřebitelského přijetí byla shoda chuti a vzhledu s tradičními výrobky. Průmyslový proces má zcela jiné účinky na chuť a především vzhled produktu než obvyklé kuchyňské zpracování. Výrobci hotových jídel proto začali více než předtím používat přídavné látky, kterými produkt upravovali. S ohledem na zdravotní nezávadnost potravin vznikl v Evropské unii systém značení E plus trojmístné číslo, který podle VÚP zaručuje, že látka je v obvyklém použití a při obvyklé spotřebě neškodná.


Zdroj: ČTK, 14. 5. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 22:59