Agris.cz - agrární portál

V 21. týdnu podražila jablka a brambory, levnější byly papriky

24. 5. 2003 | ČTK

Výraznější pohyby cen byly v 21. týdnu patrné zejména u ovoce a zeleniny. Lidé v obchodech platili více za jablka, brambory a rajčata. Naopak zlevnily papriky. Ceny většiny ostatních potravin se příliš neměnily. Vyplývá to z výsledků pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Největší cenová změna byla patrná u mrkve, která zdražila o 7,3 procenta a v celé ČR stál jeden kilogram v průměru 18,57 koruny. Jablka podražila o 3,7 procenta, cena banánů stoupla o 1,8 procenta. Obchodníci nabízeli i dražší rajčata, jejichž cena stoupla o 2,9 procenta. Zdražily také brambory, a to o 1,6 procenta. Naopak levnější byly papriky, jejichž cena klesla o 3,6 procenta na 86,47 Kč/kg. Snížila se také cena vajec, a to o jedno procento. Mezi jednotlivými kraji nadále panují výrazné cenové rozdíly. Tradičně nejdražší potraviny jsou v Karlovarském kraji. Kilogram šunkového salámu zde stojí 130,80 Kč, což je o 18,34 koruny nad celorepublikovým průměrem. Nejlevnější šunkový salám se prodává v Libereckém kraji, kde kilogram přijde na 101,30 Kč. Dlouhodobě nejnižší jsou ceny v Pardubickém kraji. Kilogram vepřového masa zde stojí 89,97 Kč, což je o 18,23 Kč méně než na nejdražší Vysočině. V Pardubickém kraji je nejlevnější i máslo. Kilogram se prodává za 82,40 Kč, zatímco v nejdražších Jižních Čechách stojí 101,78 Kč.


Zdroj: ČTK, 24. 5. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 03:11