Agris.cz - agrární portál

Na ručně vyráběném tvarohu z Místku si pochutnají také Rakušané

4. 6. 2003 | ČTK

Proslulý tvaroh, který klasickou metodou s využitím převážně ruční práce vyrábí Místecká mlékárna, budou moci od července ochutnat také Rakušané. Včera to řekl ředitel mlékárny Stanislav Kolorz. Malá regionální mlékárna totiž uzavřela kontrakt s kunovickou firmou Rochus, která na rakouský trh vyváží ovocné tvarohové knedlíky. "Zatím budeme do Kunovic dodávat deset tun tvarohu měsíčně, později bychom chtěli dvojnásobek," dodal Kolorz. Místecká mlékárna ročně vyrábí zhruba tisíc tun tvarohu. Svými výrobky zásobuje převážně odběratele v Moravskoslezském kraji. Podnik v současnosti dokončuje rozsáhlou rekonstrukci mlékárenských provozů, aby splnil kritéria Evropské unie. Celkové náklady na modernizaci dosáhnou šesti milionů korun, z toho z evropských fondů dostane firma polovinu. "Modernizace nám umožní také rozšířit výrobní kapacity. Zpočátku počítáme s desetiprocentním zvýšením výroby tvarohu," uvedl Kolorz. Mlékárna produkuje třicet druhů mlékárenských výrobků a denně zpracovává až 45 tisíc litrů mléka. Výroba místeckého tvarohu, která má 90letou tradici, byla v těchto dnech oceněna v soutěži o Mlékárenský výrobek roku 2003, kterou před rokem vyhlásilo ministerstvo zemědělství a Českomoravský mlékárenský svaz. Místeckou mlékárnu, s.r.o., založili v roce 1998 tři zaměstnanci a.s. Mlékárny Frýdek-Místek poté, co se bývalý vlastník a.s. Realia dostal do finanční krize a uvažoval i o podání návrhu na konkurz mlékárenského podniku. Firmu se 75 zaměstnanci nyní vlastní tři fyzické osoby.


Zdroj: ČTK, 4. 6. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 13:07