Agris.cz - agrární portál

Potravináři se v unii nejvíce obávají konkurence z Polska

9. 6. 2003 | ČTK

Domácí potravináři se po vstupu do EU nejvíce obávají konkurence z Polska. Řada zemědělských produktů a následně tedy i potravin se tam vyrábí levněji a po odbourání celních bariér se polské produkty mohou prosazovat na českém trhu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Potravináři se však kromě polských výrobců obávají také konkurence z Maďarska. Potravinářská komora ale vstup Česka do EU jednoznačně podporuje, dodal Camplík. Pokud jde o stávající členy EU, hrozí producentům potravin v ČR především konkurence ze sousedních zemí, jako jsou Německo či Rakousko. Důvodem je mimo jiné dopravní blízkost či znalost trhu, soudí Camplík. Komora proto riziko vstupu vidí hlavně v otevření českého trhu zahraničním konkurenčním výrobkům, ale vnímá i šance, které připojení k EU nabízí. "Nevstoupit by bylo daleko horší, než vstoupit," prohlásil Camplík. Žádné cenové skoky u potravin PK nečeká. Domácí potravinářské výrobky jsou podle Camplíka s evropskými srovnatelné v kvalitě, obalech i marketingu. Od 1. ledna by měla začít fungovat marketingová agentura na podporu českých potravin. Domácím výrobkům má pomoci na tuzemském i na zahraničním trhu. Potravináři se také obávají, aby země EU nezačaly po přístupu nových členských zemí chránit své trhy mimoobchodními bariérami, například omezením dovozu na základě veterinárních či rostlinolékařských opatření. Komora se proto snaží tlačit na domácí producenty, aby splňovali všechny hygienické a výrobní standardy, požadované EU.


Zdroj: ČTK, 9. 6. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 23:43