Agris.cz - agrární portál

SZPI: Výrobci potravin musejí vybavit provozy podle norem EU

25. 6. 2003 | ČTK

Zhruba 40 procent výrobců potravin ve Zlínském kraji čekají zásadní investice do vybavení provozů podle norem Evropské unie. Vyplývá to z výsledků kontrol, které v regionu provedli inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). "Většinou jde o nákup potřebného vybavení. Investice do zařízení, jako jsou hygienické myčky či umyvadla s bezdotykovými bateriemi určitě neohrozí ekonomiku velkých podniků. Někteří menší výrobci ale mohou mít s financováním úprav problémy," řekla na včerejší tiskové konferenci Ilona Kočová z brněnského inspektorátu. Inspektoři provedli u výrobců potravin a ve velkoobchodních skladech v kraji od začátku roku 270 kontrol, které byly zaměřeny zejména na dodržování podmínek a požadavků na provozní a osobní hygienu při výrobě potravin. "Výrobce upozorňujeme na nedostatky, za které by mohli být sankcionováni," řekla Kočová. Od 1. července totiž vstoupí v platnost vyhláška, která již zahrnuje příslušné směrnice EU. "Pro podniky, které vzniknou po tomto termínu bude přímo závazná. Ostatní firmy se jí budou muset začít řídit po vstupu do EU," vysvětlila Kočová. Podle ní je důležité, aby výrobci začali s přípravami s dostatečným předstihem a minimalizovali tak riziko možných sankcí. Pokuty, které může SZPI za nedodržování předpisů uložit, mohou dosáhnout i milionových částek.


Zdroj: ČTK, 25. 6. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 13:25