V EU budou platit přísnější pravidla pro označení masných výrobků
30. 6. 2003 | ČTK
Evropští spotřebitelé budou mít od července jasno, zda špekáček či párky, které kupují, obsahují svalovinu, nebo jen tuk, kůži a droby. Začíná totiž platit směrnice, která zavádí přísnější pravidla pro označování masných výrobků. Směrnice se nebude vztahovat na prodávané maso jako takové, ale jen na masné výrobky, kde je maso užito jako surovina k výrobě konečného produktu, tedy například na párky, paštiku, vařená masa, hotová jídla a konzervy. Do července platilo šestiměsíční přechodné období, aby se mohl masný průmysl přísnějším pravidlům přizpůsobit. "Jasné označování masných výrobků umožní spotřebitelům, aby si vybrali, co chtějí koupit a co chtějí jíst," prohlásil komisař David Byrne. Členské státy mají odpovědnost za stíhání firem, které nebudou informovat o složení svých výrobků správně. Firmy mohou nicméně vyprodat výrobky, které nesou na obalech ještě informace uvedené dříve než letos v červnu. Podle nové směrnice bude údaj, že výrobek obsahuje maso, znamenat svalovinu od kosti. Ostatní části hospodářských zvířat určené pro spotřebu, jako droby - srdce, játra nebo střeva, musí být jako takové jasně označené. Tuk vázaný na svalovinu lze započítat do označení maso, nepřesáhne-li jeho objem stanovené limity. Komisař Byrne chce navíc i nová pravidla pro drůbeží výrobky. "Ve Velké Británii a v Irsku nastaly případy, kdy drůbeží výrobky obsahovaly stopová množství vepřových a hovězích bílkovin, vodu a přípravky zadržující vodu. Proto jsem se rozhodl, že drůbeží výrobky je nutné upravit zvlášť. Navrhnu členským zemím legislativu, podle níž bude nutné na obalech jasně uvádět třeba drůbeží prsíčka s dodatkem vody," prohlásil.
Zdroj: ČTK, 30. 6. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:03
