Agris.cz - agrární portál

SVS: Uzavření hrozí stovkám z asi 15.000 zpracovatelských provozů

28. 6. 2003 | ČTK

Řádově několika stovkám potravinářských provozů na zpracování živočišných produktů hrozí podle Státní veterinární správy uzavření proto, že nesplní požadavky novely veterinárního zákona. Ta harmonizuje českou úpravu s předpisy Evropské unie a v platnost vstoupí od 1. července. Veterináři podle posledních údajů dohlížejí na 14.905 provozů, mezi něž patří například jatka, bourárny, balírny či výrobny. Po 1. červenci mají všechny potravinářské podniky zpracovávající živočišné produkty povinnost požádat do konce roku místně příslušnou krajskou veterinární správu o schválení a registraci. Veterináři pak zkontrolují, jak podnik plní požadované hygienické a technologické normy. Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser již dříve odhadl, že v masném průmyslu se zavře zhruba 30 procent provozů a podniky se začnou více specializovat. Firma tak například ukončí činnost jatek a zaměří se na masnou výrobu. Podle něj to bude pozitivní trend. Z mlékáren je 27 schválených pro vývoz do EU a musí tedy splňovat příslušné hygienické a další standardy. Zhruba stejný počet se s pomocí programu EU Sapard a dotací od státu na splnění požadavků připravuje. Asi deset až 15 mlékáren pak může mít problémy, soudí ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec. Od 1. července si již spotřebitelé také nebudou moci koupit syrové maso z nuceného výseku, tedy maso zvířat nutně poražených ze zdravotních důvodů. Podle novely veterinárního zákona totiž přestane existovat kategorie podmíněně poživatelného masa, která prodej nuceného výseku umožňovala. Tento obchod však podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna představuje jen nevýznamný zlomek domácího odbytu masa. Povinná registrace se bude nově týkat také dopravců živých zvířat, kteří se budou muset přihlásit u krajských veterinárních správ. Toto opatření má pomoci dokonalejší kontrole a úsilí o lepší pohodu přepravovaných zvířat.


Zdroj: ČTK, 28. 6. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:57