Agris.cz - agrární portál

Inspekce: Asi procento provozoven nevyhovuje požadavkům EU

30. 6. 2003 | ČTK

Jen asi procento potravinářských provozů nevyhovuje podle Pavly Burešové z tiskového oddělení Státní zemědělské a potravinářské inspekce hygienickým požadavkům, které uplatňuje v členských zemích Evropská unie. Inspekce provedla od začátku letošního roku na osm set kontrol u výrobců potravin neživočišného původu všech velikostí. Kontroly jsou zatím zaměřeny jen na šetření stavu a nekončí sankcemi, řekla Burešová. Vyhláška o požadavcích na hygienu totiž vstoupí v platnost až od 1. července. Pro již existující podniky ale začne platit až s datem vstupu země do unie. Výrobci potravin budou muset mít v souladu s vyhláškou v provozovnách například nainstalované bezdotykové vodní baterie nebo mít oddělená jednotlivá výrobní zařízení podle charakteru potravin. Inspekce ale kontroluje řadu věcí od sanitačního řádu přes zajištění kvality surovin, větrání, kanalizaci až po nakládání s odpady, uvedla Burešová. Doplnila, že více než polovina provozů novým předpisům vyhovuje a má jen drobné nedostatky. Asi třetina však bude potřebovat rozsáhlejší úpravy, především v oblasti sanitární techniky a zázemí pro zaměstnance. Uvedené procento nevyhovujících provozů by se muselo podle Burešové v podstatě přebudovat. Podle dřívějšího vyjádření inspekce jsou o hygienických podmínkách čeští výrobci informováni už deset let. Pro potravinářské výrobce je splnění domácích požadavků zcela nezbytné. Hygienická nezávadnost provozů souvisí s audity a certifikací a bude jednou ze základních podmínek činnosti na společném trhu i v maloobchodní síti.


Zdroj: ČTK, 30. 6. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 17:14