Vystopovat GMO v jídle je jako hledat jehlu v kupce sena
2. 7. 2003 | ČTK
Nová evropská legislativní úprava týkající se geneticky modifikovaných organismů (GMO), kterou se dnes zabývá v plénu Evropský parlament, má vést k uvolnění trhu s těmito potravinami při souběžném zpřísnění kontroly. To bude klást ještě větší nároky na kontrolní pracoviště v celé unii, která povolují přístup GMO na trh a sledují jejich obsah v potravinách. "Zjistit, zda ta či ona potravina obsahuje některý ze schválených GMO, je jako hledat jehlu v kupce sena. A vystopovat, zda obsahuje GMO, který není v EU schválen, to je jako hledat neviditelnou jehlu v kupce sena," popsal složitosti kontroly Guy Van den Eede, šéf laboratoře pro GMO ve výzkumném středisku EU v italské Ispře. Usoudil zároveň, že při adekvátně zajištěné kontrole a sledování není důvod mít z geneticky modifikovaných potravin strach. "Absolutně to není nebezpečné. Toho, co schvalujeme pro trh, se není v nejmenším třeba obávat," řekl ČTK. "Pokud si nejsme naprosto jisti, že ten či onen GMO je zcela bezpečný, není nejmenší důvod ho pouštět na trh. Pokud bezpečný je, není důvod mu vstupu na trh bránit," podotkl s tím, že debata kolem GMO byla "přehnaně zpolitizovaná". Americký prezident George Bush obvinil minulý týden EU, že blokováním dovozu nových geneticky upravených potravin vlastně podněcuje hladomor v Africe. EK na to reagovala hněvivou připomínkou, že EU pomáhá Africe podstatně více než USA. A že evropské váhání nad GMO má racionální jádro, které by Amerika měla respektovat. Spojené výzkumné středisko EU v Ispře koordinuje práci 45 laboratoří v členských a kandidátských zemích včetně ČR, které zkoumají, zda potraviny uváděné na trh obsahují GMO. Podle platného práva smějí být na trh vpuštěny jen ty, jež byly v EU povoleny před rokem 1999, odkdy trvá moratorium kritizované Američany. Pokud jejich obsah v dané potravině přesahuje jedno procento, musí to být na obalu uvedeno. "Zkoumáme tedy, zda je přítomen nepovolený GMO, pak povolený GMO a pak obsah, který může mít značné výkyvy. Každé jídlo obsahující GMO musí mít vědecké povolení. Důkazy o jeho bezpečnosti poskytuje výrobce; my tyto údaje prověřujeme," vyložil Van den Eede. Jeho pracoviště je dnes schopno zjišťovat GMO jak zkoumáním DNA, tak proteinů u těch potravin, kde DNA chybí, například rafinovaných olejů. Naprostá většina schválených GMO v EU jsou varianty kukuřice a sóji; jejich DNA je obvykle upraveno tak, že vzdorují škodlivému hmyzu, nemocem či pesticidům. Ve Spojených státech se ovšem pěstuje mnohem víc druhů geneticky modifikovaných plodin - včetně například rýže s několikanásobným obsahem vitamínů, což by pro chudé země mohla být vítaná novinka. Podle Van den Eeda je zmíněných 45 evropských laboratoří dnes vybaveno dokonalou technikou, a to včetně kandidátských zemí. "Nemáme obavy, že by po vstupu nebyly schopny splnit požadavky. Naopak, dělají to velmi dobře," uvedl s tím, že v případě pochybností mohou poslat vzorky k přezkoumání do Ispry, kde jich denně prověřují stovky. Musí se přitom udržovat maximální kázeň, aby se GMO nerozlezly po pracovišti. "Měli bychom je tady všude a bylo by po bádání." Pokud Evropský parlament ve středu a Rada EU posléze schválí nové předpisy, budou mít laboratoře plné ruce práce. Budou muset prověřovat bezpečnost desítek GMO zařazených dosud na čekací listinu pro schválení, začít vedle potravin zkoumat také krmiva pro zvířata, respektovat novou hranici pro obsah GMO sníženou z jednoho procenta na 0,9 procenta. "Před několika lety byly tyto výzkumy ještě popelkou. Dnes jsme ve středu pozornosti všech," podotkl Van den Eede.
Zdroj: ČTK, 2. 7. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 22:09
