Klatovský masokombinát ani mlékárna se evropských norem neobávají
3. 7. 2003 | ČTK
Čtyři tradiční zpracovatelé masa a mléka v Plzeňském kraji, Masokombinát Klatovy, Mlékárna Klatovy, Sušické uzeniny a Ehrmann Stříbro, se neobávají evropských hygienických a technologických standardů, které na ně klade novela veterinárního zákona, platná od července. Všechny podniky investují několik let kontinuálně miliony korun ročně do veterinárních a hygienických úprav. Pouze Sušické uzeniny hlavní investice letos ještě čeká. Vyplývá to ze zjištění ČTK. "Podařilo se nám už odstranit veškeré požadavky veterinářů, které se týkaly zejména takzvaného křížení výrobních cest," řekla správkyně konkurzní podstaty Masokombinátu Klatovy Luďa Šabatová. Podnik tak má exportní licenci na jatky, bourárnu a v nejbližších dnech obdrží od EU také povolení pro celou masnou výrobu. "Jde už pouze o administrativní záležitost," dodala veterinářka podniku Tamara Latini. Masokombinát investoval v době konkurzu několik milionů do přístavby nového provozu na balení masných výrobků, který přímo navazuje na výrobní toky. "Pořád je co upravovat, ale nejde už o zásadní investice," dodala Latini. Podle ní je nový veterinární zákon jasný, ale chybí prováděcí vyhlášky, a tak není jasné, co bude skutečně platit. "Nejasnosti panují například kolem sanitních porážek, značení masa a formy razítek," uvedla veterinářka. Mlékárna Klatovy, která trvale exportuje deset až 15 procent výrobků, investuje do veterinárních a hygienických úprav provozů už několik let a veškeré evropské normy údajně splňuje. "Přechod bude rutinou, i když plánujeme ještě některá nezásadní vylepšení," vysvětlil ČTK generální ředitel Pavel Tuháček. O dotace na tyto dílčí úpravy už požádal podnik ministerstvo zemědělství a evropský program Sapard. Sušické uzeniny, podnik postavený na zelené louce v roce 1992, čekají zásadní investice v řádu několika milionů korun do konce letošního roku. "V nejbližších dnech zahájíme úpravy všech provozů," řekla ředitelka Vendula Kripnerová. Podle ní má zatím podnik pozastavenou exportní licenci, ale do konce roku ji chce získat zpět. "Náš podnik, který je v německém vlastnictví, bude exportovat. Připravuje se přerozdělení druhů výroby v rámci celé skupiny," vysvětlila ředitelka. Podobně také stříbrský Ehrmann, bývalou Mlékárnu Stříbro, evropské standardy nepřekvapí. Podnik je vlastněn stejnojmennou německou mlékárnou, která chce výrobu ve Stříbře nadále zachovat.
Zdroj: ČTK, 3. 7. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 13:01
