Agris.cz - agrární portál

Kritéria jakosti šunky v SR se zmírňují

5. 7. 2003 | ÚZPI

Nová úprava Potravinového kodexu na Slovensku mění podmínky prodej šunky tak, že se výrobek zařazuje do dvou kategorií, a to šunka speciál se 16 % bílkovin, resp. běžná šunka se 14 % bílkovin.

Od července měla na Slovensku platit nová úprava Potravinového kodexu, kterou se podle původního oznámení Ministerstva zemědělství měly zpřísnit podmínky pro prodej šunky. Nové, jednoznačné znění právní úpravy mělo zabránit zneužívání platného zákona, který výrobcům produktu označovaného jako šunka umožňoval obcházet náročné limity na obsah bílkovin. Jak ještě v květnu t.r. na základě testů objednaných Státní veterinární a potravinářskou správou zjistila Asociace spotřebitelů Slovenska, prodávala se v obchodech namísto vepřové šunky s minimálně 18 % bílkovin šunka, která v některých případech obsahovala méně než 11 %. Nižší obsah bílkovin pro spotřebitele znamená, že výrobek obsahuje více vody. Text nového znění Potravinového kodexu je již hotový a čeká na podpis ministra zdravotnictví. V platnost vstoupí s velkou pravděpodobností v srpnu. Na základě nového textu sice výrobci nebudou moci označovat za šunku masné výrobky s jiným než předepsaným složením, mění se ale původní povinné procento bílkovin. Namísto přísných osmnácti procent je navrhováno dělit šunku do dvou kategorií, a to na šunku speciál s 16 % bílkovin, a běžnou šunku s pouhými 14 % bílkovin. O přehodnocení původního právního předpisu v tomto smyslu požádal slovenský Svaz pracovníků v masném průmyslu s tím, že sporných 18 % vycházelo ze starých státních norem, přičemž technologie se ale mezitím změnily. Přísná slovenská kritéria, která se nebudou vztahovat na šunku dováženou ze zahraničí, by rovněž konkurenčně znevýhodnila domácí producenty. Dovážené šunky ze sousedních zemí totiž mohou obsahovat méně bílkovin, jsou tudíž lacinější a proto i atraktivnější pro spotřebitele. Tuto skutečnost potvrzuje i studie ministerstva zemědělství z níž vyplývá, že V EU si obsah bílkovin určuje každý stát sám. V rozhodnutí ministerstva byl tedy zohledněn stav v okolních zemích, kde se podíl bílkovin pohybuje od pěti do šestnácti procent.


Zdroj: ÚZPI, 5. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 09:21