Agris.cz - agrární portál

Plzeňský Prazdroj: Nejčerstvější točené pivo pochází z tankoven

14. 7. 2003 | ČTK

Více než tři stovky restaurací a pivnic, nabízejících v tuzemsku všechny čtyři značky piv skupiny Plzeňský Prazdroj, je vybaveno velkokapacitními tanky. Ty jsou jsou jedním z významných nástrojů konkurenční výhody firmy, řekl ČTK mluvčí největšího pivovaru Alexej Bechtin. "Pivo není upraveno pasterizací. Jeho kvalita nemůže být při čepování negativně ovlivněna používaným vzduchem, protože pivo vůbec nepřichází s tlačným plynem do styku," řekl ČTK vedoucí technického servisu Prazdroje Josef Krýsl. Podle něj to má pozitivní vliv na kvalitu a trvanlivost. Tankovny začali odborníci z Prazdroje instalovat v roce 1995. Tzv. technologie bag-in-box, kdy je pivo uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku, se používá i v zahraničí. Podle Bechtina ale nedosahuje nikde jinde v Evropě systém takového rozšíření a propracovanosti jako v ČR. Důvodem jsou rekordní výše spotřeby piva a zvyk hostinských točit jednu nebo jen několik značek. Ve spolupráci s českým dodavatelem vyvinul Prazdroj moderní systém nerezových tanků o objemu deset hektolitrů. Distribuce a skladování piva ve větším množství než v sudech přináší významnou úsporu nákladů majitelům restaurací a pivnic. Nejvíce restaurací, čepujících pivo z tanku, je nyní v Praze - 72, v Čechách (mimo Prahu) dalších 115, na Moravě celkem 133.


Zdroj: ČTK, 14. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 22:51