Agris.cz - agrární portál

Lahůdky v první vlně kontrol obstály

15. 7. 2003 | Mladá fronta Dnes

Lidé by si však měli dát pozor na hygienu prodeje, ta je někde horší, radí odborníci

Milovníci zmrzliny, cukrářských i lahůdkářských výrobků se nemusí ani v létě výrazněji obávat, že by jim oblíbené pochoutky způsobily zdravotní potíže. Kontroloři potravinářské inspekce se v kraji letos setkávají jen s ojedinělými prohřešky. Ani hygienici zatím nezaznamenali epidemii salmonelózy. "Pokud se týká zmrzliny, byly všechny odebrané vzorky v pořádku. Ale jeden nešvar u zmrzliny přesto je - a to hygiena prodeje. Tedy třeba znečištěná voda na mytí porcovacích kleští. Dále fakt, že řada prodejců manipuluje rukou s kornoutky, přestože do nich bere peníze," upozorňuje právník Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Plzni Jaroslav Škopek. "Lidé by měli dávat pozor, jestli prodavač zmrzliny na tom kterém místě dodržuje základní hygienické podmínky prodeje," konstatuje Škopek.Inspektoři se nyní zaměřují i na kontroly cukrářských a lahůdkářských výrobků - ty totiž v letních měsících snadno podléhají zkáze. Kontrola zatím z dvaceti vzorků cukrářských výrobků odhalila jedno závažné porušení norem - obsah bakterií ve vzorku z jedné plzeňské výrobny cukrářského zboží totiž překročil mezní hodnoty a potravina tak byla zdravotně závadná. Při jejím požití by mohl člověk mít žaludeční a trávicí potíže. "Několik méně vážných prohřešků jsme zjistili i ve třech případech při kontrole lahůdkářského zboží a masných a mléčných výrobků," konstatuje Jaroslav Škopek. Podle něj inspekce povede ve vážnějších případech s výrobci i prodejci správní řízení a udělí pokuty. Ani hygienici v poslední době v kraji nezaznamenali epidemii salmonelózy, jež není v létě výjimkou. "Celkový počet případů onemocnění salmonelózou je sice o trochu vyšší než vloni, nicméně vždy se jedná o roztroušený výskyt v kraji. Jsou to ojedinělé případy," konstatuje Petr Pazdiora, vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Plzni.Kromě salmonelózy lidem při špatném tepelném zpracování pokrmů či nedodržení správného postupu při přípravě jídla hrozí také campylobacterióza, což je onemocnění s podobným průběhem jako salmonelóza. Obvykle postihuje děti a mladé osoby."Campylobacter se vyskytuje na drůbežím i jatečním mase. Campylobacterióza je letos častější než salmonelóza," upozorňuje Jaromíra Buzková, vedoucí odboru výživy Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.Důležité je rovněž nepodcenit uskladnění už uvařených pokrmů. Ty by rozhodně neměly chladnout při pokojové teplotě. Jídlo by se mělo sníst okamžitě po dovaření a pokud zbude, je třeba je co nejrychleji ochladit na deset stupňů Celsia a posléze na dva stupně Celsia."Dobrým výsledkům kontrol nahrává současné počasí, kdy nepanují klasická letní vedra, s oteplením se může situace zhoršit."


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 15. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 22:44