Agris.cz - agrární portál

Vývoz do Španělska roste, Španělé kupují i české maso a mléko

18. 7. 2003 | ČTK

Český vývoz do Španělska vzrostl za uplynulých šest let více než čtyřnásobně na loňských 25 miliard z 5,8 miliardy korun v roce 1997. Španělsko se tak zařadilo na 14. místo mezi obchodními partnery země. Španělé však nechtějí jen průmyslové zboží, ale roste i jejich zájem o české potraviny. Loni jich do Španělska putovalo za 309 milionů korun. Průzkum španělského ministerstva zemědělství potvrdil zvýšenou poptávku Španělů po českém masu a kondenzovaném mléku. "A přestože středomořská kuchyně používá především lokální ingredience, rostoucí ekonomická úroveň a poptávka po výrobcích zdravé výživy zvyšují šance českých vývozců na úspěch," řekl dnes ČTK tiskový mluvčí agentury Czechtrade Jan Herget. Podle agentury se v roce 2003 na španělském trhu dařilo z českých potravin nejvíce kondenzovanému mléku, mraženému vepřovému masu a cukrovinkám. "A samozřejmě pivu. Úspěšný byl krušovický pivovar, Pilsner Urquel, Budvar a překvapivě i náchodský Primátor," doplnil Herget. Podle zveřejněných výsledků průzkumu spotřebních zvyků za rok 2002 vynaložili Španělé na nákup potravin 66,2 miliardy eur, což je téměř o osm procent více než v roce 2001. Průměrný Španěl zkonzumuje ročně 68 kilogramů masa a 37 kilogramů ryb. Celkově pak projí 1192 eur. Potravinářské firmy, které chtějí proniknout na Španělský trh, mohou prezentovat své výrobky na potravinářském veletrhu Alimentaria. Veletrh se koná v březnu 2004 v Barceloně.


Zdroj: ČTK, 18. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 17:24