Výsekové maso z pultů nemizí, řezníci našli fintu
24. 7. 2003 | Denik.cz
Ačkoli od 1. července se nesmí prodávat maso z takzvaného nuceného výseku, zákazníci, kteří o ně kvůli nízké ceně mají zájem, ho seženou. Někteří řezníci už našli způsob, jak je na pultech udržet.Obchod s laciným masem z nuceného výseku kvete dál, i když je od 1. července vyhláškou zakázán. Šikovní řezníci si už našli cestičky, jak zákaz obejít.
Fintu vysvětluje řezník ze středních Čech, který si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě. "Zaměnili jsme jen pojmy. Zakázané podmíněně poživatelné maso se nahradilo masem výrobním a jedeme dál," řekl řezník.
V praxi to znamená, že maso z nuceného výseku označené jako výrobní, jež se musí tepelně opracovat, mohou odebírat řezníci, kteří mají i zpracovnu masa.
"Ať mi ale někdo vypráví, že pravou svíčkovou zpracuje do buřtů nebo do sekané a neprodá ji za slušnou cenu hospodskému nebo zákazníkovi," dodal řezník.
Nejhorší je, že takové maso se občas v restauraci zpracuje na syrový tatarský biftek či krvavý biftek. Strávníci riskují zdravotní komplikace. "Dobytče, které skončilo na nuceném výseku, mohlo být léčeno antibiotiky ve velkých dávkách," uvedl internista Pavel Landa z Hradce Králové.
"Pokud takové maso jí člověk, vystavuje se nebezpečí, že jeho organismus nebude v případě onemocnění na antibiotika reagovat," dodal lékař.
V Praze ze 14 prodejen výsekového masa, které působily před 1. červencem, nejméně dvě prodávají dál pod původním označením. Tramvajové stanice jsou oblepeny letáky nuceného výseku z Uhříněvsi, který nabízí maso za tak nízké ceny, že není pochybností o jeho původu.
"Je to zásadní porušení veterinárního zákona i vyhlášek," uvedl veterinář z Prahy. "Pokud zjistím, že obchodník prodává výrobní maso bez úpravy, hrozí mu pokuta desítek až statisíců korun i ztráta živnostenského oprávnění," dodal.
Zdroj: Denik.cz, 24. 7. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 00:29
