Agris.cz - agrární portál

Francie: Horké počasí dodává chuť letošnímu Beaujolais

24. 7. 2003 | ČTK

Vlna veder mnoha zemědělcům po celé Evropě přináší potíže, vysouší půdu, ničí úrodu. Výrobci francouzského vína Beaujolais však doufají, že jim intenzivní sluneční aktivita pomůže vytvořit nejchutnější sklizeň vína za poslední desetiletí. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Dubnový mráz mohl zničit asi pětinu letošní úrody Beaujolais. Od té doby však podle výrobců vína následovalo velmi teplé počasí, které by zbývajícím hroznům mělo zajistit výbornou chuť. Vinaři doufají, že rychlejší dozrávání by mohlo znamenat chuť, která by mohla být srovnatelná s výjimečným ročníkem 1976. Vinaři také hodlají sklizeň přesunout již na 25. srpen, což je podle sdružení pěstitelů Beaujolais UIVB nejčasnější termín od roku 1893. "Abyste dostali co nejlepší víno, musí trpět. Pro vypěstování výborných hroznů musí být keře vystaveny minimu vody a maximu slunce," řekl Michel Deflache, náměstek ředitele UIVB. "Toto bude jedna z nejranějších sklizní za 500 let. A bude-li počasí i nadále takové, jako teď, bude to velmi, velmi dobrý ročník," dodal. Tato úroda je vítanou zprávou pro francouzské pěstitele, kteří trpí světovou nadprodukcí, silným eurem i poklesem poptávky u Američanů kvůli rozporům během války v Iráku. UIVB odhaduje, že se kvůli jarním mrazům z letošní úrody Beaujolais vyprodukuje oproti průměrně 1,3 milionu hektolitrů z posledních letech, pouze 1,1 milionu hektolitrů.


Zdroj: ČTK, 24. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.12.2025 16:38