Agris.cz - agrární portál

V Hradci rohlík za deset haléřů

30. 7. 2003 | Právo

Zákazníci je nakupují po bednách, respektive v pytlích Čtyři bedny rohlíků, každou po šedesáti kusech, si nechal v úterý krátce po poledni nasypat v obchodním domě Kaufland v Hradci Králové do velkého modrého igelitového pytle statný chlapík. Za 240 kousků tudíž zaplatil rovných a pouhých čtyřiadvacet korun. Jeden klasický obyčejný rohlík je v tomto hypermarketu nabízen za pouhých deset haléřů. Za korunu pořídí zákazník deset, za deset korun sto, za sto korun tisíc rohlíků a neuvěřitelný výčet by mohl pokračovat dál. Menu pro králíky "Nekupte to, když tady strouhanku o hmotnosti půl kilogramu prodávají za 8,90 Kč. Takhle to pořídím v pytli, nastrouhám do kuchyně ipro ryby místo šrotu, který je mnohem dražší," lebedil si spokojený zákazník. A kdyby v Kauflandu desetníkové rohlíky došly, což se dosud i přes enormní poptávku nestalo, má milovník tohoto druhu pečiva šanci o několik desítek metrů dál v sousední velkoprodejně Plus, kde jsou rohlíky k mání za dvacetník. Na cenovou bombu Kauflandu, který nejprve nabídl rohlíky za 30 haléřů za kus, totiž odpověděl Plus razantněji a nabídl rohlík o desetník levněji. V rohlíkové bitvě ale jak vidno zatím vítězí s aktuální desetníkovou cenou Kaufland. "To je naprosto směšná cena, tolik nestál rohlík ani za komunistů," řekla zpravodaji Práva Hana Cejnarová z Hradce Králové při ukládání nákupní tašky nadité rohlíky do auta a dodala. "Rohlíky nasuším a mám chutné menu pro králíky a na strouhanku. Nakupuji ale jen po taškách, soused ovšem jezdí s pytlem." Ředitel Hradeckých pekáren Josef Homoláč, největší firmy na tento potravinářský sortiment v krajském městě, Právu sdělil, že materiálové náklady na jeden rohlík přitom činí 31 haléřů. Devastace řemesla "Kaufland je významným odběratelem pečiva z naší pekárny a je jen v kompetenci jeho obchodní politiky, za kolik jeden kus rohlíku prodává. Zřejmě jsou na tom ekonomicky dobře, když si mohou tuto desetníkovou cenu dovolit. Těžko se ale jako profesionál v oboru ztotožňuji s tím, pro jaké účely jsou pak rohlíky nakupovány. Tohle zkrátka není košer, to je devastace pekařského řemesla," dodal ředitel, potvrzující informaci, že někteří obchodníci nakupují v hypermarketu za desetník a na venkově nabízejí za více než korunu. Za švindl a nesmysl, kterým přes hyper a supermarkety směřuje česká kotlina k socialismu a komunismu, považuje rohlíkovou cenovou politiku spolumajitel hradecké Pekárny U koruny Jiří Kostlán. "Rohlík za deset haléřů pochopitelně zákazník vítá, opačně by to nebylo normální. V Hradci Králové je to ale speciálně otázka velkého počtu obrovských prodejních domů, které zničí malé prodejny. Kdo má nyní malou prodejničku a vše nakupuje a prodává, tak se neuživí a pokud ano, tak na hranici bídy a zoufalství. Nakonec na to doplatí pochopitelně i zákazníci, což nyní v desetníkové rovině zatím není patrné. Rohlíky za babku totiž do nekonečna na prodejních pultech nebudou," míní J. Kostlán. Kupujte rychle K objektivní ceně může dojít už záhy kvůli nejhorší neúrodě obilovin za poslední čtvrt století. Případně i pro zrušení českých drobných mincí. Jeden rohlík po definitivním zániku desetníků by si zákazník už nepořídil, jedině snad deset kousků za korunu. Hana Cejnarová nakupuje rohlíky na strouhanku a jako krmivo pro králíky. Foto PRÁVO - Vladimír Fořt


Zdroj: Právo, 30. 7. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 15:30