Agris.cz - agrární portál

Olomoucké lesy mají certifikát, že hospodaří ekologicky

6. 8. 2003 | ČTK

Správa lesů města Olomouce získala v těchto dnech certifikát, že se čtyřmi tisíci hektarů lesních porostů zachází podle zásad trvale udržitelného hospodaření. Podobným systémem je v České republice certifikováno zhruba 68 procent lesních ploch. "Certifikát dává veřejnosti, zpracovatelům dřeva i konečným spotřebitelům garanci, že produkty označené certifikační známkou pocházejí z lesních zdrojů, které splňují zásady trvale udržitelného hospodaření," řekl dnes ředitel Správy lesů města Olomouce Roman Šimek. Dodal, že díky trvale udržitelnému hospodaření je v lesích udržována například biodiverzita, produktivita či jejich regenerační kapacita. Do projektu jsou kromě sedmnácti evropských zemí zapojeny i Spojené státy a Kanada.

Cílem certifikace, kterou zastřešuje Pan European Forest Certification Council (PEFC), je podle Šimka podpora ekonomicky životaschopného, ekologicky vhodného a společensky prospěšného hospodaření v lesích. "Toho lze dosáhnout například zvýšenou spotřebou výrobků ze dřeva, které pochází z certifikovaných zdrojů. Spotřebou jednoho kubíku certifikovaného dřeva lze zachránit před pokácením jeden strom v deštném pralese, kde na rozdíl od certifikovaných lesů nedochází k opětovnému vysazení nového lesa," podotkl Šimek.

V ČR je celkem 2,64 milionu hektarů pozemků určených k plnění funkcí lesa. Z toho 1,799 milionu hektarů lesů je certifikováno systémem PEFC. "V Olomouckém kraji jsou podle dostupných informací certifikovány Lesy ČR, Vojenské lesy a statky, lesy obce Uhelné, lesy města Jeseníku, Loštic, Olomouce, Prostějova a Šternberka a Lesní statek Šubířov," uvedl Šimek.


Zdroj: ČTK, 6. 8. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 21:56