MZe stanovilo jakostní požadavky pro vybrané masné výrobky
12. 8. 2003 | ČTK
Od 1. září musejí vybrané masné výrobky splňovat jakostní požadavky, které novelou vyhlášky stanovilo ministerstvo zemědělství. Cílem je zajistit spotřebiteli u těchto produktů standardní kvalitu na celém území České republiky, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský. Vyhláška upravuje základní sortiment masných výrobků. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj, Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Předpis uvádí seznam základních surovin používaných k výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty. Podle Jánského není smyslem diktovat zpracovatelům, co mají vyrábět. Vyhláška tak nebrání produkci levnějších masných výrobků, které však v případě nesplnění stanovených standardů musejí nést jiný název. Nárůst cen lze čekat jen u výrobků, na něž se vyhláška vztahuje, ale standardy kvality v současnosti nesplňují, uvedl Jánský. Řada producentů však jakostní požadavky normálně dodržuje, dodal. Potravinářská komora podle prezidenta Jaroslava Camplíka tuto iniciativu podporuje. Snaží se o to, aby byly podobné kvalitativní standardy stanoveny u dalších výrobků. "Připraveny jsou například ovocné šťávy," uvedl Camplík.
Zdroj: ČTK, 12. 8. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 14:10
