Agris.cz - agrární portál

Italští vinaři letos očekávají vynikající Barolo

15. 9. 2003 | ČTK

Ve chvílích, kdy se slunce sklání nad vinicemi v kopcovité krajině severoitalského kraje Piemonte, dostávají hrozny místní sorty Nebbiolo nádherně purpurovou barvu, která slibuje snad nejhodnotnější vinobraní, co zdejší paměť sahá. S přicházejícím večerem se nad šachovnicemi vinic roztroušených po bílých jílovitých svazích mezi středověkými městečky začínají shlukovat mraky. Vinaři vzhlížejí k nebi s přáním, aby alespoň trošku zapršelo. Ale skutečně jen trošku, protože příliš mnoho vláhy by slibnou úrodu mohlo naprosto zdecimovat. V Piemontu stejně jako na většině evropských vinic letošní žhnoucí léto hroznům prospělo a vysoké teploty a nedostatek dešťů přispěly k nevídaně hodnotné révě. "Hrozny jsou báječné, ani stopy po plísni. Zřejmě na nás čeká opravdu velmi výjimečný rok," říká Giovanni Minetti z vinic Fontanafredda, který stojí v čele konsorcia sdružujícího výrobce vína Barolo, znalci velmi oceňovaného. Pamětníci, kteří pěstují révu Nebbiolo, z níž se vyrábí drahé rubínově rudé Barolo, považují už teď letošní ročník za vůbec nejlepší od legendární sklizně v roce 1947. Nikdo ale nechce chválit den před večerem, aby to nezakřikl. "Se sklizní pravděpodobně začněme v polovině měsíce, o dva týdny dřív než obvykle. Právě tyto zářijové dny jsou klíčové," zdůrazňuje Minetti. Někteří pěstitelé ale začali s vinobraním již začátkem srpna, což je podle místních lidí vůbec nejčasnější sklizeň, na kterou si mohou vzpomenout. Snahou je využít toho, že slunce nalilo hrozny na maximum. Plody jsou nesmírně chutné a jejich slupky naprosto bez známek nákazy. "Sklizeno je už kolem 20 procent úrody a hrozny skutečně vypadají nádherně," raduje se Luigi Mainetti, prezident pěstitelského sdružení Coldiretti. Na skutečnou radost ale může být ještě příliš brzy, protože vinaři dobře vědí, že kvalita takových vyhlášených vín, jako je zdejší Barolo či toskánské Brunello di Montalcino, je stále v rukách přírody. Mainetti připomíná rok 1991, na který si zdejší vinaři vzpomínají jako na černou můru. Horké léto tehdy naplnilo hrozny vrchovatě cukrem a vše vypadalo velmi slibně. Pak ale přišlo pět týdnů neustálého deště a v září mohli pěstitelé už jen lomit rukama nad zničenou úrodou. "Největší obavy máme z bouřek a krupobití, ale i tak nádherný vinařský rok, jako je letos, může být ještě lepší, když trošku sprchne. Takový stálý deštíček by byl pro hrozny jako mana z nebes, aby se ještě víc nalily," přeje si Mainetti. Zkušenosti s kroupami jsou ještě v živé paměti: loni poničily kroupy velké jak vlašské ořechy úrodu tak, že místo očekávaných šesti miliard láhví se stočilo jen čtyři a půl miliardy. Letošní předpoklady jsou pět miliard láhví, tedy asi o deset procent méně, než je zdejší desetiletý průměr. Kvalitnější víno v menším množství ale nemusí znamenat prohru, protože to může vést k vyšším cenám. Úplně jednoduché ale tyto počty nejsou, připomíná Mainetti: "Cenu letošního ročníku musíme stanovit velmi opatrně. Skutečně se zdá, že vysoká kvalita v nižším množství by mohla vést k větším penězům, ale je třeba odpovědně zvážit situaci na světovém trhu," dodává. Mimořádně kvalitní sklizeň totiž předpokládají i vinaři ve Francii a v Německu. Taková vyhlášená francouzská vína jako nejlepší bordeauxské či jejich italská konkurence Barolo a Brunello si ovšem musejí ještě pár let počkat v dubových sudech, jak to dopadne, aby ročník 2003 skutečně potvrdil svou mimořádnou kvalitu. "Teprve pak se snad bude moci hovořit o opravdu mimořádném ročníku," konstatuje Mainetti. Výborná sklizeň hroznů také sama o sobě neznamená, že mají vinaři vyhráno. Na řadu přichází technologický postup, během něhož nesmí dojít k žádné chybičce. Vysoká koncentrace cukru v letošních hroznech by se měla podle předpokladů přeměnit ve vysoký obsah alkoholu, což by dalo vínu obrovský potenciál k dalšímu zrání, říká Daniele Rosellini, který je technickým ředitelem sdružení výrobců proslulého toskánského vína Chianti Classico. Varuje však, že je třeba zachovat krajní opatrnost. "S tak vysokým podílem cukru hrozí nebezpečí příliš rychlé fermentace, která by mohla celý proces zbrzdit. Je nutné udržovat teplotu v uzrávacích tancích pod pečlivou kontrolou, aby se tento fantastický potenciál nezničil," upozorňuje. Dodává, že chladnější noci, které nyní nastaly, ještě zlepšují klimatické podmínky pro dokonalé zachování chuti letošního ročníku. "Je to skvělé. Vše jde jako podle plánu," dodává k tomu baron Mainetti. Jisté nedůvěry se však nechce zbavit, "dokud hrozny nebudou v bezpečí vinných sklepů".


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 11:46