Kuřecí maso může kvůli vyšším nákladům zdražit na 60 Kč za kilo
18. 9. 2003 | ČTK
Cena kuřecího masa, kterého v loňském roce snědl každý Čech v průměru 24 kilogramů, zřejmě půjde nahoru. Suché léto se postaralo o růst cen krmiv a tím i nákladů. Dalším faktorem je blížící se vstup země do EU. Nyní se dá koupit kilogram chlazeného kuřete za 49 až 54 korun, po zdražení by to mělo být asi 60 korun. Na tiskové konferenci to dnes řekl generální ředitel a.s. Xaverov Zdeněk Štěpánek.
Neúroda a teplé počasí vyvolaly zdražení krmiv a krmných směsí, které tvoří zhruba 65 procent nákladů na produkci drůbeže. Tuzemské ceny jsou výrazně nižší než ceny v zemích Evropské unie kvůli poměru koruny k euru a kupní síle obyvatelstva.
Proti růstu cen naopak působí silný tlak soupeřících obchodních řetězců ovládaných zahraničními vlastníky, kde končí asi čtyři z pěti kuřat. "Jsme pod tlakem řetězců, které samozřejmě chtějí kvalitu takříkajíc zadarmo," uvedl Štěpánek.
Obliba kuřecího masa mezi strávníky v posledních letech roste a jeho spotřeba je po bezkonkurenčně vedoucím vepřovým hned na druhém místě. Kolem 70 procent xaverovské produkce představují právě chlazené výrobky. Celková spotřeba již ale tolik vzhůru nepůjde. "Našich 24 kilogramů na osobu ročně je velice slušný průměr EU," vysvětlil náměstek ředitele Xaverova František Sládek.
Zdroj: ČTK, 18. 9. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.12.2025 12:33
