Agris.cz - agrární portál

Kvalita množitelských porostů a osiv - aktuální otázky semenářství pšenice z pohledu šlechtitele

6. 2. 2003 | Odborné konference

Aktuální otázky semenářství pšenice z pohledu šlechtitele

The actual questions of wheat seed production from plant breeder point of view

Alena Hanišová, Pavel Horčička

ŠS Stupice, Selgen a.s

Úvod

Semenářství navazuje na výsledky šlechtitelské práce a může ovlivnit úspěšnost registrovaných odrůd. Kvalita osiva přímo ovlivňuje výsledky v průběhu šlechtění, registrace odrůd i jejich dalšího ověřování. Šlechtitelský úspěch je do značné míry podmíněn možností oddělit v průběhu zkoušení variabilitu podmíněnou geneticky od variability působené vlivem prostředí. Jedním z negenetických faktorů je i biologická hodnota osiva, která výrazně může ovlivnit výnosové výsledky zkoušek na všech úrovních. Vliv provenience osiva byl prokázán řadou pokusů a autorů. Kromě provenience se projevuje i vliv ročníků a doby sklizně v interakci s klimatickými podmínkami. Nepříznivě ovlivňují kvalitu osiva nižší teploty a vyšší srážky v období dozrávání. Na nepříznivé podmínky reagují odrůdy pšenice s různým stupněm citlivosti. Součástí semenářské práce jsou i polní přehlídky, při nichž musí odrůdy splňovat podmínky pro DUS testy - to je odlišnost, uniformitu i stálost popsaných morfologických znaků. Problémy se splněním těchto kriterií mají šlechtitelé i semenáři. U některých odrůd jsou opakovaně vyšší problémy při uznávání porostu. Je všeobecně známo, že můžeme rozdělit morfologické příměsi do dvou skupin na mechanické příměsi a příměsi působené geneticky buď reziduálním štěpením nebo mutacemi. Často ovšem narážíme i na "příměsi", které jsou způsobeny pouhou morfologickou variabilitou. Při testech klíčivosti byl prokázán vliv odrůdy, termínu sklizně, ročníku a odrůdového stupně dormance na konečné hodnoty sklizeného osiva.

Rozšíření nově registrovaných odrůd může být kromě jejichvlastností ovlivněno pohotovostí šlechtitelů a množitelů. O novinky bývá po registraci zvýšený zájem a pokud není na trhu v prvých dvou letech dostatek osiva, může se stát, že i kvalitní nová odrůda se nerozšíří, protože na konkurenční trh přijdou mezitím další, nové odrůdy.

Vliv provenience osiva na výsledky výnosových zkoušek ověřovala u nás i jinde zejména v devadesátých letech řada autorů (Hudec J.,1984, Kolník B.,1991, Kindruk N. et. al., 1987, Velikovský V.,1985, aj.). V těchto pokusech bylo opakovaně prokázáno, že vliv provenience osiva může být vyšší než vliv odrůdy a může zvýšit či snížit výnos zrna o 10 i více procent. Velikovský uváděl jako optimální semenářskou oblast teplou oblast řepařskou. Kolník v přesném pokuse osiva ze 4 lokalit (kukuřičné, řepařské, bramborářské a východoslovenské nížiny), se 4 odrůdami a vysévaném opět na 4 odlišných lokalitách uvádí průkazně nejvyšší výnosy u provenience osiva z kukuřičné oblasti (ze Solar), nejhorší pak z Viglaše (oblast bramborářská). V průměru byl mezi těmito oblastmi 6% výnosový rozdíl. Velikovský prokázal i vliv třídění osiva nad 2.8 a 3 mm na zvýšení výnosů o 0.27 t/ha G.P. Lafond a R.J. Baker (1986) u 9 odrůd jarní pšenice zjistili rychlejší vzcházivost z menších zrn, ale tyto porosty pak akumulovaly méně sušiny. Při srovnání publikovaných výsledků výše uvedených autorů zjistíme, že na agroekologické podmínky nereagovaly všechny odrůdy stejně a lišily se i v jednotlivých ročnících.

V 60tých letech se dokonce přesévalo dodávané osivo do státních zkoušek na jedné lokalitě a teprve potom se z něho zakládaly pokusy. Roční zdržení, více práce a i častá neprůkaznost výsledků nakonec tuto praxi ukončila. Nemůžeme ale vliv provenience vyloučit a s určitým ovlivněním výsledků musíme počítat. Příznivé agroekologické podmínky pro vývoj embrya i tvorbu endospermu zvyšují vitalitu osiva, což se projeví v lepší energii vzcházení a nakonec i ve vyšších výnosech.

Vliv klimatických podmínek, agrotechniky a doby sklizně bylo možné sledovat v průběhu šlechtění i ve speciálně založených pokusech na ŠS Stupice.

Pšenice se v současné době sklízí v plné zralosti, v době stárnutí a postupného snižování jakosti. Rychlost těchto procesů závisí zejména na počasí, stavu porostu, agrotechnice a vlastnostech odrůdy odolávat těmto procesům deteriorace. Většina prací se shoduje, že jakost osiva pšenice je ovlivněna zejména průběhem počasí 10-30 dnů před plnou zralostí. Ve Stupicích toto období připadá na červenec. Kvalitu osiva u pšenice nepříznivě ovlivňuje kombinace nižších teplot s vysokými srážkami. Platnost tohoto vztahu dokumentuje tabulka 1. s průměrnými hodnotami klíčivosti z lokality ŠS Stupice, včetně červencových teplot a srážek.

Významně negativní vliv na klíčivost měl průběh počasí v letech 1987 a 1996 (tab. 1), kdy červenec byl vlhký (okolo 100 mm a velmi chladný - pod 17 oC). Naproti tomu ročníky s vyššími červencovými teplotami a nižšími úhrny srážek vykazovaly nejlepší klíčivost (1989,1994).

Tab. 1. Průměrné hodnoty klíčivosti u ozimé a jarní pšenice, teplot a srážek v letech 1987-2002 na ŠS Stupice

rok

klíčivost %

červenec

ozimá pšenice

jarní pšenice

? teplota (C)

Ó sražek (mm)

1987

88,9

90,3

16,7

97,3

1988

93,6

94,2

19,0

130,6

1989

98,0

97,9

19,6

46,2

1990

97,3

98,1

18,7

5,1

1991

97,3

98,2

19,4

91,5

1992

96,4

95,4

20,4

47,5

1993

95,5

93,3

17,7

105,5

1994

98,1

97,4

21,8

49,2

1995

96,3

98,1

22,8

56,5

1996

91,3

89,2

16,2

115,5

1997

93,9

93,5

18,6

116,2

1998

95,4

95,6

18,2

89,3

1999

92,6

93,1

19,5

95,3

2000

95,5

96,3

17,0

80,1

2001

96,1

94,8

18,8

94,8

2002

92,1

90,1

18,7

135

Dalším důležitým aspektem je doba sklizně ve vztahu k celkové kvalitě osiva. Jsou známy velké meziodrůdové rozdíly ve vztahu k dormanci a aktivitě ?-amylázy. Toto potvrzují naše pokusy, kde není žádný přímý vztah mezi primární dormancí a aktivitou ?-amylázy. Výsledky uvádí tabulka 2., která dokumentuje různý stupeň dormance v testech klíčivosti bez a spůsobením chladu. Nejvyšší stupeň dormance má odrůda Sulamit, která dosahuje dobrých výsledků klíčivosti není-li vystavena chladu až při velmi pozdní sklizni. U této odrůdy publikoval Košner J. et. al. (2002) i výrazně vyšší požadavek na délku jarovizace.

Tab. 2: Vliv termínu sklizně na primární dormanci, klíčivost a číslo poklesu (Stupice ,1999)

odrůda

termín (dny)

klíčivost 1

klíčivost 2

číslo poklesu (s)

SIMONA

raný (-4)

75

97

83

-

optimální (0)

88

99

125

-

pozdní (+5)

78

99

78

-

velmi pozdní (+10)

100

100

93

SULAMIT

raný (-4)

36

99

378

-

optimální (0)

36

98

539

-

pozdní (+5)

39

92

363

-

velmi pozdní (+10)

99

99

364

UKRAJINKA

raný (-4)

97

97

406

ODESSKAJA

optimální (0)

97

97

444

-

pozdní (+5)

99

99

417

-

velmi pozdní (+10)

97

97

442

klíčivost1: 7 dní t = 20 C, klíčivost2 7 dní t = 20 C+ 3 dny 4 C+ 4 dny t = 20 C

Podrobná znalost odrůdy ve vztahu k primární dormanci je důležitá pro správné stanovení doby chladového působení při testech klíčivosti. Některé odrůdy vyžadují delší dobu chladového působení naopak u některých dlouhá doba chladového působení může vést i k nižším hodnotám testu klíčivosti.

Odrůdy reagují odlišně na intenzitu agrotechniky a výši výsevku.

Jedním z ukazatelů kvality osiva je i hmotnost tisíce zrn. V tabulce 3. nižší výsevek zvyšuje HTZ u všech testovaných odrůd. Proto je možné u množitelských porostů doporučit výsevek na spodní doporučené hranici, i s ohledem na riziko polehnutí a vyšší výtěžnosti osiva.

Tab. 3: Vliv výsevku ozimé pšenice na HTZ zrna a celkový výnos při běžné agrotechnice (Stupice 2002)

odrůda

jakost

výsevek (mil.zrn/ha)

HTZ (g)

výnos (t/ha)

SULAMIT

E

3,2

42

9,28

-

-

4

40,3

9,30

SVITAVA

B

3,2

45,1

10,55

-

-

4

44,0

10,58

MLADKA

C

3,2

45,5

10,93

-

-

4

43,8

10,97

Kvalitu osiva mohou výrazně snížit choroby, z nichž je v posledních letech výraznější výskyt rzi pšeničné, listových skvrnitostí, fuzárií, chorob pat stébel a padlí travního. Výskyt chorob se mění jako důsledek naprosté změny agrotechnických zásad, zejména pak osevních postupů. Zaorávky slámy a zvyšující se podíl pšenice vedou k nárůstu chorob přenosných rostlinnými zbytky i rostlinami, které vzcházejí z výdrolů. Omezení těchto ztrát je v rukou pěstitelů, kteří mají v současné době dostatek fungicidních ochranných přípravků, jejichž aplikace ve správnou dobu výrazně sníží rozšíření některých chorob i jejich důsledky. Znalost stupně genetické odolnosti odrůd k těmto chorobám pomůže pěstiteli při rozhodování o době i počtu fungicidních ošetření, což je zvlášť důležité u semenářských porostů.

Biologická hodnota osiva je složitý komlex, kterému v současné době nerozumíme úplně. Závěrečné etapy šlechtění přímo navazují na proces semenářství a šlechtitelé jsou si vědomi významu této fáze, která dotváří obraz vyšlechtěných odrůd mezi pěstiteli.

Literatura:

Hudec J. Vplyv proveniencie na úrody zrna pšenice so zretelom na charakter genotypu. 1984, Úroda 12, Obzor šlachtitelov a semenárov 6/84.

Kindruk N. A., Sečnjak L.A. Sljusarenko O.K. Prognozirovanije urožajnych svojstv semjan ozimoj pšenicy. 1987, Selekcija i semenevodstvo (1): 39-41.

Kolník B. Vplyv proveniencie osiva na úrodu ozimnej pšenice. 1991, Rostl. výroba: 499-506.

Košner J. a Pánková K., Vernalization response of some winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.). 2002, Czech J. Genet. Plant Breed.,38: 97-103

Lafond G.B. and Baker R.J. Effects of genotype and seed size on speed of emergence and seedling vigor in nine spring wheat cultivars. 1986. Crop Sci. 26: 341-346.

Velikovský V. Vliv vhodné provenience a velikostního podílu semen na zvýšení výnosu zrna obilovin. 1985, Rostl. výroba 31,: 227-236.

Kontaktní adresa autora:

Ing. A. Hanišová, Dr. Ing. P. Horčička

ŠS Stupice, Selgen a.s., 250 84 Sibřina

e-mail: horcicka@zero.cz


Zdroj: Odborné konference, 6. 2. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 03:06