Kvalita množitelských porostů a osiv - aktuální otázky semenářství pšenice z pohledu šlechtitele
6. 2. 2003 | Odborné konference
Aktuální otázky semenářství pšenice z pohledu šlechtitele
The actual questions of wheat seed production from plant breeder point of view
Alena Hanišová, Pavel Horčička
ŠS Stupice, Selgen a.s
Úvod
Semenářství navazuje na výsledky šlechtitelské práce a může ovlivnit úspěšnost registrovaných odrůd. Kvalita osiva přímo ovlivňuje výsledky v průběhu šlechtění, registrace odrůd i jejich dalšího ověřování. Šlechtitelský úspěch je do značné míry podmíněn možností oddělit v průběhu zkoušení variabilitu podmíněnou geneticky od variability působené vlivem prostředí. Jedním z negenetických faktorů je i biologická hodnota osiva, která výrazně může ovlivnit výnosové výsledky zkoušek na všech úrovních. Vliv provenience osiva byl prokázán řadou pokusů a autorů. Kromě provenience se projevuje i vliv ročníků a doby sklizně v interakci s klimatickými podmínkami. Nepříznivě ovlivňují kvalitu osiva nižší teploty a vyšší srážky v období dozrávání. Na nepříznivé podmínky reagují odrůdy pšenice s různým stupněm citlivosti. Součástí semenářské práce jsou i polní přehlídky, při nichž musí odrůdy splňovat podmínky pro DUS testy - to je odlišnost, uniformitu i stálost popsaných morfologických znaků. Problémy se splněním těchto kriterií mají šlechtitelé i semenáři. U některých odrůd jsou opakovaně vyšší problémy při uznávání porostu. Je všeobecně známo, že můžeme rozdělit morfologické příměsi do dvou skupin na mechanické příměsi a příměsi působené geneticky buď reziduálním štěpením nebo mutacemi. Často ovšem narážíme i na "příměsi", které jsou způsobeny pouhou morfologickou variabilitou. Při testech klíčivosti byl prokázán vliv odrůdy, termínu sklizně, ročníku a odrůdového stupně dormance na konečné hodnoty sklizeného osiva.
Rozšíření nově registrovaných odrůd může být kromě jejichvlastností ovlivněno pohotovostí šlechtitelů a množitelů. O novinky bývá po registraci zvýšený zájem a pokud není na trhu v prvých dvou letech dostatek osiva, může se stát, že i kvalitní nová odrůda se nerozšíří, protože na konkurenční trh přijdou mezitím další, nové odrůdy.
Vliv provenience osiva na výsledky výnosových zkoušek ověřovala u nás i jinde zejména v devadesátých letech řada autorů (Hudec J.,1984, Kolník B.,1991, Kindruk N. et. al., 1987, Velikovský V.,1985, aj.). V těchto pokusech bylo opakovaně prokázáno, že vliv provenience osiva může být vyšší než vliv odrůdy a může zvýšit či snížit výnos zrna o 10 i více procent. Velikovský uváděl jako optimální semenářskou oblast teplou oblast řepařskou. Kolník v přesném pokuse osiva ze 4 lokalit (kukuřičné, řepařské, bramborářské a východoslovenské nížiny), se 4 odrůdami a vysévaném opět na 4 odlišných lokalitách uvádí průkazně nejvyšší výnosy u provenience osiva z kukuřičné oblasti (ze Solar), nejhorší pak z Viglaše (oblast bramborářská). V průměru byl mezi těmito oblastmi 6% výnosový rozdíl. Velikovský prokázal i vliv třídění osiva nad 2.8 a 3 mm na zvýšení výnosů o 0.27 t/ha G.P. Lafond a R.J. Baker (1986) u 9 odrůd jarní pšenice zjistili rychlejší vzcházivost z menších zrn, ale tyto porosty pak akumulovaly méně sušiny. Při srovnání publikovaných výsledků výše uvedených autorů zjistíme, že na agroekologické podmínky nereagovaly všechny odrůdy stejně a lišily se i v jednotlivých ročnících.
V 60tých letech se dokonce přesévalo dodávané osivo do státních zkoušek na jedné lokalitě a teprve potom se z něho zakládaly pokusy. Roční zdržení, více práce a i častá neprůkaznost výsledků nakonec tuto praxi ukončila. Nemůžeme ale vliv provenience vyloučit a s určitým ovlivněním výsledků musíme počítat. Příznivé agroekologické podmínky pro vývoj embrya i tvorbu endospermu zvyšují vitalitu osiva, což se projeví v lepší energii vzcházení a nakonec i ve vyšších výnosech.
Vliv klimatických podmínek, agrotechniky a doby sklizně bylo možné sledovat v průběhu šlechtění i ve speciálně založených pokusech na ŠS Stupice.
Pšenice se v současné době sklízí v plné zralosti, v době stárnutí a postupného snižování jakosti. Rychlost těchto procesů závisí zejména na počasí, stavu porostu, agrotechnice a vlastnostech odrůdy odolávat těmto procesům deteriorace. Většina prací se shoduje, že jakost osiva pšenice je ovlivněna zejména průběhem počasí 10-30 dnů před plnou zralostí. Ve Stupicích toto období připadá na červenec. Kvalitu osiva u pšenice nepříznivě ovlivňuje kombinace nižších teplot s vysokými srážkami. Platnost tohoto vztahu dokumentuje tabulka 1. s průměrnými hodnotami klíčivosti z lokality ŠS Stupice, včetně červencových teplot a srážek.
Významně negativní vliv na klíčivost měl průběh počasí v letech 1987 a 1996 (tab. 1), kdy červenec byl vlhký (okolo 100 mm a velmi chladný - pod 17 oC). Naproti tomu ročníky s vyššími červencovými teplotami a nižšími úhrny srážek vykazovaly nejlepší klíčivost (1989,1994).
Tab. 1. Průměrné hodnoty klíčivosti u ozimé a jarní pšenice, teplot a srážek v letech 1987-2002 na ŠS Stupice
rok | klíčivost % | červenec | ||
ozimá pšenice | jarní pšenice | ? teplota (C) | Ó sražek (mm) | |
1987 | 88,9 | 90,3 | 16,7 | 97,3 |
1988 | 93,6 | 94,2 | 19,0 | 130,6 |
1989 | 98,0 | 97,9 | 19,6 | 46,2 |
1990 | 97,3 | 98,1 | 18,7 | 5,1 |
1991 | 97,3 | 98,2 | 19,4 | 91,5 |
1992 | 96,4 | 95,4 | 20,4 | 47,5 |
1993 | 95,5 | 93,3 | 17,7 | 105,5 |
1994 | 98,1 | 97,4 | 21,8 | 49,2 |
1995 | 96,3 | 98,1 | 22,8 | 56,5 |
1996 | 91,3 | 89,2 | 16,2 | 115,5 |
1997 | 93,9 | 93,5 | 18,6 | 116,2 |
1998 | 95,4 | 95,6 | 18,2 | 89,3 |
1999 | 92,6 | 93,1 | 19,5 | 95,3 |
2000 | 95,5 | 96,3 | 17,0 | 80,1 |
2001 | 96,1 | 94,8 | 18,8 | 94,8 |
2002 | 92,1 | 90,1 | 18,7 | 135 |
Dalším důležitým aspektem je doba sklizně ve vztahu k celkové kvalitě osiva. Jsou známy velké meziodrůdové rozdíly ve vztahu k dormanci a aktivitě ?-amylázy. Toto potvrzují naše pokusy, kde není žádný přímý vztah mezi primární dormancí a aktivitou ?-amylázy. Výsledky uvádí tabulka 2., která dokumentuje různý stupeň dormance v testech klíčivosti bez a spůsobením chladu. Nejvyšší stupeň dormance má odrůda Sulamit, která dosahuje dobrých výsledků klíčivosti není-li vystavena chladu až při velmi pozdní sklizni. U této odrůdy publikoval Košner J. et. al. (2002) i výrazně vyšší požadavek na délku jarovizace.
Tab. 2: Vliv termínu sklizně na primární dormanci, klíčivost a číslo poklesu (Stupice ,1999)
odrůda | termín (dny) | klíčivost 1 | klíčivost 2 | číslo poklesu (s) |
SIMONA | raný (-4) | 75 | 97 | 83 |
- | optimální (0) | 88 | 99 | 125 |
- | pozdní (+5) | 78 | 99 | 78 |
- | velmi pozdní (+10) | 100 | 100 | 93 |
SULAMIT | raný (-4) | 36 | 99 | 378 |
- | optimální (0) | 36 | 98 | 539 |
- | pozdní (+5) | 39 | 92 | 363 |
- | velmi pozdní (+10) | 99 | 99 | 364 |
UKRAJINKA | raný (-4) | 97 | 97 | 406 |
ODESSKAJA | optimální (0) | 97 | 97 | 444 |
- | pozdní (+5) | 99 | 99 | 417 |
- | velmi pozdní (+10) | 97 | 97 | 442 |
klíčivost1: 7 dní t = 20 C, klíčivost2 7 dní t = 20 C+ 3 dny 4 C+ 4 dny t = 20 C
Podrobná znalost odrůdy ve vztahu k primární dormanci je důležitá pro správné stanovení doby chladového působení při testech klíčivosti. Některé odrůdy vyžadují delší dobu chladového působení naopak u některých dlouhá doba chladového působení může vést i k nižším hodnotám testu klíčivosti.
Odrůdy reagují odlišně na intenzitu agrotechniky a výši výsevku.
Jedním z ukazatelů kvality osiva je i hmotnost tisíce zrn. V tabulce 3. nižší výsevek zvyšuje HTZ u všech testovaných odrůd. Proto je možné u množitelských porostů doporučit výsevek na spodní doporučené hranici, i s ohledem na riziko polehnutí a vyšší výtěžnosti osiva.
Tab. 3: Vliv výsevku ozimé pšenice na HTZ zrna a celkový výnos při běžné agrotechnice (Stupice 2002)
odrůda | jakost | výsevek (mil.zrn/ha) | HTZ (g) | výnos (t/ha) |
SULAMIT | E | 3,2 | 42 | 9,28 |
- | - | 4 | 40,3 | 9,30 |
SVITAVA | B | 3,2 | 45,1 | 10,55 |
- | - | 4 | 44,0 | 10,58 |
MLADKA | C | 3,2 | 45,5 | 10,93 |
- | - | 4 | 43,8 | 10,97 |
Kvalitu osiva mohou výrazně snížit choroby, z nichž je v posledních letech výraznější výskyt rzi pšeničné, listových skvrnitostí, fuzárií, chorob pat stébel a padlí travního. Výskyt chorob se mění jako důsledek naprosté změny agrotechnických zásad, zejména pak osevních postupů. Zaorávky slámy a zvyšující se podíl pšenice vedou k nárůstu chorob přenosných rostlinnými zbytky i rostlinami, které vzcházejí z výdrolů. Omezení těchto ztrát je v rukou pěstitelů, kteří mají v současné době dostatek fungicidních ochranných přípravků, jejichž aplikace ve správnou dobu výrazně sníží rozšíření některých chorob i jejich důsledky. Znalost stupně genetické odolnosti odrůd k těmto chorobám pomůže pěstiteli při rozhodování o době i počtu fungicidních ošetření, což je zvlášť důležité u semenářských porostů.
Biologická hodnota osiva je složitý komlex, kterému v současné době nerozumíme úplně. Závěrečné etapy šlechtění přímo navazují na proces semenářství a šlechtitelé jsou si vědomi významu této fáze, která dotváří obraz vyšlechtěných odrůd mezi pěstiteli.
Literatura:
Hudec J. Vplyv proveniencie na úrody zrna pšenice so zretelom na charakter genotypu. 1984, Úroda 12, Obzor šlachtitelov a semenárov 6/84.
Kindruk N. A., Sečnjak L.A. Sljusarenko O.K. Prognozirovanije urožajnych svojstv semjan ozimoj pšenicy. 1987, Selekcija i semenevodstvo (1): 39-41.
Kolník B. Vplyv proveniencie osiva na úrodu ozimnej pšenice. 1991, Rostl. výroba: 499-506.
Košner J. a Pánková K., Vernalization response of some winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.). 2002, Czech J. Genet. Plant Breed.,38: 97-103
Lafond G.B. and Baker R.J. Effects of genotype and seed size on speed of emergence and seedling vigor in nine spring wheat cultivars. 1986. Crop Sci. 26: 341-346.
Velikovský V. Vliv vhodné provenience a velikostního podílu semen na zvýšení výnosu zrna obilovin. 1985, Rostl. výroba 31,: 227-236.
Kontaktní adresa autora:
Ing. A. Hanišová, Dr. Ing. P. Horčička
ŠS Stupice, Selgen a.s., 250 84 Sibřina
e-mail: horcicka@zero.cz
Zdroj: Odborné konference, 6. 2. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 03:06
