Agris.cz - agrární portál

Přemnožení kůrovce mají lesníci na východě Moravy pod kontrolou

27. 9. 2003 | ČTK

Zvýšený výskyt kůrovce způsobený letošním teplým a suchým létem se lesníkům na východě Moravy daří kontrolovat. Přestože napadených stromů je zhruba dvakrát více než v loňském roce, nebude mít přemnožení kůrovce vliv na zvýšení těžby. "Vyšší počet stromů pokácených v důsledku napadení kůrovcem budeme kompenzovat snížením úmyslných těžeb," řekl zástupce oblastního inspektora Lesů České republiky (LČR) ve Zlíně František Skoupilík.

Předpovědi odborníků, kteří varovali, že oslabení porostů letošním suchým létem vyvolá kalamitní přemnožení kůrovce, se ve Zlínském kraji nepotvrdily. "Klimatické podmínky letos kůrovcům opravdu přály, ale zvýšený výskyt evidujeme pouze v některých lokalitách. Oproti kůrovcové kalamitě v polovině 90. let je jich pouze zhruba čtvrtina," uvedl Skoupilík.

LČR, které na východní Moravě hospodaří na 73.000 hektarech státních lesů, provádí nadále v porostech řadu asanačních opatření. "Do konce března musejí být lesy vyčištěny, aby před jarním rojením kůrovce zmizely usychající a napadené stromy, které jsou pro jeho přemnožení ideálním prostředím," podotkl Skoupilík.

S rozsahem poškození, jež kůrovec napáchal na dřevní hmotě, jsou poměrně spokojeni i ve společnosti Městské lesy a zeleň Valašské Meziříčí, která hospodaří na 740 hektarech převážně smrkového lesa. "Kůrovcová kalamita se nám zatím vyhýbá. Snad s nadcházejícím podzimem její hrozba pomine úplně. Z předpokládané roční těžby 5000 kubických metrů jich pouze 160 připadá na napadené dřevo," prohlásil ředitel Marek Netolička.

Kromě dávky štěstí je to podle něj způsobeno také důslednou prevencí. "Spolupracujeme s vlastníky okolních lesů a navzájem se informujeme o zasažených lokalitách," vysvětlil. Lesníci ale nemají zdaleka vyhráno. Tuhá zima a horké a suché léto totiž oslabily odolnost stromů. "Pokud přijdou holomrazy a vysají ze země poslední vláhu, budou při obvyklých podzimních větrech náchylnější na vyvrácení," dodal Netolička.


Zdroj: ČTK, 27. 9. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 10:59