Díky hrachu prokážou, zda je ryba čerstvá
2. 10. 2003 | Mladá fronta Dnes
Obyčejný hrách proslavil vědce z Univerzity Palackého v Olomouci. Získali z něj látku, díky níž mohou určit kvalitu rybího masa. Objev skupiny učitelů a studentů z katedry biochemie na přírodovědecké fakultě se podařilo patentovat ve Švédsku. Olomoučtí odborníci se tak nyní prosadili ve skandinávském potravinářském průmyslu. "Při rozkladu rybího masa se zvyšuje hladina látky histaminu. Tenká vrstvička enzymu z hrachu na speciálním čidle působí jako senzor, který přesně stanovuje právě hladinu histaminu. Je tak vlastně hlídačem čerstvosti rybího masa," vysvětluje šéf katedry profesor Pavel Peč.
Výzkumy vědců z katedry biochemie jen málokdy využije někdo v praxi. Tentokrát to vyšlo. "Měl jsem tu projekt podporovaný Evropskou komisí, jehož součástí byla i laboratoř ve švédském Lundu. I když to byl projekt, který se týkal výuky biochemie, byl skvělý, protože jsem tam získal kontakty," vzpomíná profesor Peč. Po úspěchu s patentem ve Švédsku podali nedávno olomoučtí vědci žádost o zapsání světového patentu. Profesor Peč takový úspěch hodnotí velmi skromně: "Proces vědeckého bádání je hluboce intimní. Někdy ani my sami nevíme, co vlastně děláme," říká slovy jednoho z hlavních zakladatelů molekulární biologie Francise Cricka. Olomoučtí biochemici se, řečeno s nadsázkou, nespecializují pouze na ryby. Společně s experty z univerzit v Japonsku, USA, Itálii, Německu či Francii zkoumají například vliv škodlivých látek a plísní na kvalitu ovoce a zeleniny.
Zdroj: Mladá fronta Dnes, 2. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.12.2025 22:25
