Agris.cz - agrární portál

Výskyt vitaminů B1, B2 a B6 v potravinách konzumovaných v ČR

6. 10. 2003 | ÚZPI

Odborníci z Centra potravinových řetězců v Brně analyzovali celkem 100 kompositních vzorků, které reprezentovaly spotřební koš potravin v ČR. Vzorky byly složeny z komodit nakupovaných v tržní síti na 12 místech republiky. Nákup vzorků, zpracování, kulinární úprava a vlastní analýza probíhaly v rámci Systému monitorování. zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí.

Nejvyšší koncentrace vitaminu B1 byly zjištěny v následujících vzorcích: polévky v prášku, mražené krémy, kakao, šunka vepřová a maso vepřové. U vitaminu B2 patřily k nebohatším zdrojům játra, kakao, vařené masné výrobky a polévky v prášku. Nejvyšší obsah vitaminu B6 byl zaznamenán u koření, hovězího masa, rybích konzerv, vařených masných výrobků a jogurtů. K hlavním zdrojům skupiny vitaminu B z diety patřily následující potraviny: běžné pečivo, mléko, vepřové a kuřecí maso, brambory. U vitaminu B2 byly dále významných zdrojem vejce a u vitaminu B6 jogurty. Podle výsledků zjištěných v monitoringu dietární expozice byla doporučená denní dávka thiaminu pro průměrnou osobu v populaci ČR naplněna na 101 %, riboflavinu na 135 % a vitaminu B6 na 80 %.


Zdroj: ÚZPI, 6. 10. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 22:19