Výrobci špekáčků obchází vyhlášku novými názvy svých produktů
6. 10. 2003 | ČTK
Výrobci špekáčků obcházejí předpis, kterým ministerstvo zemědělství stanovuje jakostní požadavky pro masné produkty, tvrdí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). Ačkoli pod označením špekáček smí od září na trh pouze výrobek z masa, zákazníci si podle SOS nadále odnášejí z obchodů uzeniny, které s masem nemají mnohdy nic společného. Producenti podobné výrobky, avšak v nesrovnatelné kvalitě, totiž nabízejí pod novými názvy, uvádí sdružení. Oslovení prodejci to však odmítají. Opékáčky, buřty či buřtíky jsou sice zdravotně nezávadné, ale nedávají spotřebitelům záruku kvality, uvádí SOS. Podle něj výrobci obcházejí vyhlášku proto, aby se mohly v supermarketech či jinde nadále prodávat uzeniny za nízké ceny a v nízké kvalitě. Sdružení varuje před tím, že pulty obchodů budou brzy zaplavené množstvím různých "pseudouzenin", jelikož výrobci od sebe své nápady navzájem opisují. "Špekáčky jsou pro nás špekáčky a pod jiným názvem je neprodáváme," reagovala mluvčí společnosti Globus Helena Jakubcová. Ahold prodává Špekáčky Albert a Hypernova, uvedla mluvčí firmy Kateřina Černá. U jiných výrobků označených jako špekáčky jde podle ní o zboží dodané dodavateli nebo výrobci. "Ti u svých výrobků přebírají zodpovědnost za složení svých produktů a tím pádem i za jejich název," dodala. Jak sdružení dodává, nejde jen o špekáčky. Na trhu jsou další zhruba dvě desítky výrobků, které vyhláška rovněž chrání před nadměrným zlevňováním na úkor kvality. Jde například o uzeniny prodávané pod názvem šunka, kabanos, poličan, herkules, paprikáš, vysočina a další. Ministerstvo zemědělství ve vyhlášce platné od září stanovilo pro určité základní masné produkty jakostní požadavky, které toto zboží musí splňovat. Cílem ministerstva je zajistit spotřebiteli standardní kvalitu masných výrobků na celém území státu. Předpis upravuje seznam základních surovin používaných při výrobě.
Zdroj: ČTK, 6. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 22:31
