Příjem reziduálního krmiva a růst těla u rostoucího skotu
9. 10. 2003 | ÚZPI
Účinnost krmiva nejvíce ovlivňuje náklady na jednotku produkce a cenovou konkurenci masných výrobků na domácím i mezinárodním trhu. V produkci hovězího masa je jen 5 % celkově přijaté dietetické energie užito pro uložení proteinu, zatímco u vepřového a drůbežího masa to je 14 a 22 %.
Hlavním důvodem málo efektivní výroby hovězího masa je relativně malý počet potomků, malá reprodukční rychlost skotu a vysoká energetická potřeba pro záchov. Celkově 70-75 % dietetické energie spotřebuje skot na záchov.
Požadavky skotu na energii jsou různé a jejich dědivost je střední až vysoká; ukazuje se možnost selekce skotu podle tohoto ukazatele. Selekce na nižší energetické požadavky zvířat pro záchov je obtížná a účinnost krmiva souvisí s velikostí těla, intenzitou růstu, složením přírůstku hmotnosti a ochotou přijímat krmivo.
V Albertě (Kanada) provedli pokus za účelem stanovení vztahů mezi denním přírůstkem hmotnosti, velikostí těla, složením těla a příjmem zbytkového krmiva a pro kvantifikaci rozdílů v příjmu zbytkového krmiva nezávisle na složení těla mladého skotu.
Zdroj: ÚZPI, 9. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 18:01
