Pekárny Plzeň investují kvůli přípravě na EU desítky milionů
10. 10. 2003 | ČTK
Kvůli přípravě na vstup do Evropské unie vloží letos po třiceti letech bez investování společnost Pekárny Plzeň 30 milionů korun do technologické modernizace. Další miliony půjdou do hygienických úprav podle evropských standardů. Dnes to řekl ředitel Stanislav Šlehofer. Podnik s 200 zaměstnanci a 300milionovými tržbami dnes zprovoznil novou plynovou kotelnu za více než deset milionů korun.
"Jedná se o zcela zásadní věc, která umožní variabilní dodávky tepla pro výrobu," uvedl ředitel. V pondělí se uskuteční technologické zkoušky nové linky na výrobu běžného pečiva. Výroba rohlíků, chleba a vek se tak zvýší o 30 procent. Díky špičkovému italskému hnětači těsta se má výrazně zlepšit i kvalita produktů. Linka firmu přišla na 13 milionů korun.
"Kdybychom ale neměli vlastní pec, přišlo by nás to na trojnásobek," dodal ředitel. Minulý měsíc firma zdvojnásobila kapacitu výroby jemného pečiva, tedy závinů, šátečků a koláčků. Tato pětimilionová investice si podle ředitele nevyžádala tolik prostředků, protože řada zařízení byla do Plzně převezena z různých závodů skupiny Delta, jež má v současnosti na trhu podíl 12 až 15 procent.
Do května příštího roku vloží pekárny další miliony korun na vylepšení hygieny výroby podle požadavků EU. "Už jsme zahájili analýzu kritických bodů HACCP. Tento systém chceme dokončit na jaře 2004," vysvětlil Šlehofer. Bude sloužit jako podklad pro udělení evropsky uznávaného certifikátu BRC. "Trh EU funguje v ČR už nyní. Současná česká legislativa je dostatečně přísná a dá se říci, že s evropským trhem už jsme kompatibilní," dodal šéf plzeňské pekárny. Podle něj nebude mít rozhodující vliv na uplatnění českých výrobků v EU cena, ale kvalita podepřená prodejním servisem.
Pekárna Plzeň, která je členem skupiny Delta od letošního ledna, zásobuje z 55 procent obchodní řetězce na Plzeňsku a zbytek představuje trh mimo tyto řetězce. Podnik vyrábí denně 400.000 rohlíků, 8000 bochníků chleba a statisíce kusů jemného pečiva.
Zdroj: ČTK, 10. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 16:11
