Pětina Čechů má strach z geneticky upravených potravin; pětina ne
14. 10. 2003 | ČTK
Obavy z geneticky modifikovaných potravin (GMO) má pětina obyvatel České republiky, stejný počet lidí se k nákupu a požívání geneticky modifikovaných potravin staví naopak vstřícně. Vyplývá to z průzkumu vládou zřízeného Vědeckého výboru pro potraviny, jehož výsledky dnes obdržela ČTK. Výbor také zjistil, že na trhu je minimální množství potravin s příměsí z rostlin, u nichž byla kvůli zlepšení některých vlastností změněna genová struktura. Výrobci a obchodníci podle studie výboru dodržují pravidla pro prodej GMO produktů. V českých obchodech zákazníci podle studie výboru nenaleznou prakticky žádnou potravinu s označením obsahu GMO. Na obal přitom musí výrobci a obchodníci ze zákona psát informace o použití GMO, pokud množství geneticky upravených surovin přesahuje jedno procento obsahu výrobku. V množství menším než jedno procento prokázaly analýzy geneticky upravenou sóju ve 12 procentech vzorků sójových bobů a v 37 vzorcích sójových výrobků. Geneticky upravené rajče mezi 48 vzorky odebranými z obchodů experti nenašli, žádnou příměs z geneticky upravených rostlin nezjistili ani ve vzorcích kukuřičné mouky. Autoři studie ve čtyřech termínech na dvanácti místech odebrali a prozkoumali čtyři potraviny, u nichž je nejvyšší pravděpodobnost, že obsahují geneticky upravené suroviny. Výbor vznikl v roce 2001, aby hodnotil zdravotní rizika GMO potravin a o problematice rizikových potravin informoval veřejnost. Z průzkumu provedeného na přelomu srpna a září mezi 1062 lidmi vyplynulo, že více než dvě pětiny obyvatel Česka nemají o GMO potravinách dostatek informací. Zbývající pětina se o tento problém nezajímá. Mezi lidmi, kteří se GMO potravin obávají, jsou zejména vysokoškoláci a obyvatelé Moravy, Prahy a Středočeského kraje. Mezi zastánci takových potravin převažují ženy. Princip takzvané předběžné opatrnosti vůči potravinám z geneticky upravených organismů prosazuje v Česku zejména pobočka mezinárodní ekologické organizace Greenpeace. V posledních měsících vystupuje proti tomu, aby společnost Monsanto mohla v Česku pěstovat geneticky upravenou kukuřici. Aktivisté upozorňují hlavně na riziko, že pylem z geneticky upravených rostlin mohou být kontaminovány rostliny pěstované tradičním způsobem, což by mohlo ohrozit produkci ekologicky hospodařících zemědělců.
Zdroj: ČTK, 14. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 14:39
