Slovenským pálenicím se daří, převažuje tradiční ovoce
14. 10. 2003 | ČTK
Zatímco v České republice se letošním hitem pálenic stala kořalka z lesních i zahradních jahod, na Slovensku stále dávají přednost klasickým pálenkám ze švestek, hrušek, jablek či obilí. A protože letošní počasí ovoci přálo, pálenky bude opravdu dostatek.
"Letos bude jedna z nejlepších sezon," řekl Jozef Kostúr z obecní palírny v obci Podkonice v okrese Banská Bystrica. Obrat by se měl pohybovat kolem 1,6 milionu korun a vypálit by se mělo do 20.000 litrů nejrůznějších destilátů. "Tak dobrý rok byl naposledy před dvěmi lety. Objednávky máme až do konce roku," dodává mistr palírny.
Od září do dubna Kostúrovi denně projde rukama kolem 2000 litrů ovocného kvasu. Obyvatelé okolních měst a vesnic si tak každý den odvážejí kolem 200 litrů 50procentní kořalky. "Klasické pálenky jsou nejlepší," tvrdí Kostúr. "Když je slunečný rok, ovoce má dostatek cukru a pití je opravdu skvělé," libuje si. Co ale na chuti nepřidává, je cukr navíc. "Ten výrobek pouze znehodnotí," konstatuje.
Ve zdejší palírně letos pálili i destilát z moruší. Prý byl chutný a svěží. Velice kvalitní a aromatickou kořalkou je výrobek z malin. Kostúr oceňuje rovněž pálenku z dřínu, kterou má v oblibě slovenský prezident Rudolf Schuster.
Pálení domácí kořalky má na slovenském venkově na prahu třetího tisíciletí silnou a neměnnou tradici. V některých menších městech a obcích se v posledních letech vzmáhají oficiální palírny, avšak Slováci si často pálí "domácí" také nelegálně, ve sklepeních domů či dokonce v obývácích paneláků.
V posledních letech napomohly této tradici i stále rostoucí ceny alkoholu a nestálá kvalita rumu a borovičky z velkopalíren. "Když v obchodě stojí litr obyčejné vodky 200 korun, u nás vypálíme slivovici zhruba za 75 korun. Tak kvalitní alkohol za tenhle peníz už nikde neseženete," tvrdí Kostůr.
Podle předsedy slovenského Sdružení palíren Jozefa Beňa eviduje sdružení v zemi 130 pálenic. "Těch oficiálních je však o několik desítek více," říká. Palírna může podle zákona vypálit jednomu pěstiteli maximálně 18 litrů stoprocentního alkoholu. Přesné statistiky o množství vypálených litrů kořalky však sdružení zatím nevede. Zcela určitě se však v nich ročně vypálí více než milion litrů, další statisíce litrů se vyrobí doma načerno.
Zdroj: ČTK, 14. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.12.2025 18:22
