Inspekce: Některé masné výrobky neměly předepsanou jakost
16. 10. 2003 | ČTK
Některé masné výrobky na pultech obchodů neodpovídaly při kontrole Státní zemědělské a potravinářské inspekce jakostním požadavkům, které pro vybrané produkty stanovuje od září nová vyhláška. Kontrola se zaměřila zejména na měkké salámy. Z prověřených vzorků neodpovídala čtyři procenta smyslovým požadavkům, jako je chuť, vůně či vzhled, a osm procent nesplňovalo předepsané složení. Ústřední ředitel potravinářské inspekce Jakub Šebesta označil zjištěné procento za nízké, což je podle něj příjemné překvapení.
Inspekce všechny výrobky, které neodpovídaly předepsaným kritériím, zakázala dále uvádět na trh a uložila nápravná opatření, která Šebesta neupřesnil. K sankcím vůči hřešícím výrobcům zatím nepřistoupila. Přímo v obchodech inspektoři zkontrolovali 1162 masných výrobků od 105 různých producentů. Z nich 46 nesplňovaly smyslové požadavky, jako je chuť, vůně, vzhled, soudržnost či barva. Na 156 vzorků pak prověřili v laboratořích. Ve 14 případech složení neodpovídalo předepsaným standardům.
Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase si většina výrobců vyhlášku vzala k srdci, jeho úřad věří, že při dalších kontrolách bude procento hříšníků dále klesat. Cílem vyhlášky bylo zajistit spotřebiteli při nákupu vybraných masných výrobků garantovanou kvalitu po celém území České republiky. Předpis upravuje základní sortiment produktů. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Norma uvádí seznam základních surovin používaných při výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé výrobky.
Zdroj: ČTK, 16. 10. 2003
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 17:25
