Agris.cz - agrární portál

Výrobci: Produkce dřevařských strojů letos vzroste asi o 10 pct

24. 10. 2003 | ČTK

Výroba dřevařských strojů letos zřejmě meziročně vzroste přibližně o deset procent na 797,5 milionu korun. Očekávají to tuzemští producenti sdružení ve Svazu výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení. Dodávky by podle nich po nárůstu odbytu ve třetím a čtvrtém čtvrtletí měly kulminovat v roce 2004. Celý výrobní objem v České republice zajišťuje asi 650 zaměstnanců ze čtrnácti firem, řekl dnes na veletrhu Wood-Tec v Brně ředitel svazu Karel Svoboda.

Odborníci podle něj předpovídají velkou budoucnost dřevostavbám. Jejich předností je rychlá stavba a vysoká produktivita při montáži. Stavební proces je suchý, a není proto závislý na počasí. V tuzemsku většímu rozvoji dřevostaveb částečně brání legislativa, zejména požární předpisy. V Německu je přitom asi sedm procent bytové výstavby ze dřeva, v USA až 80 procent. Dřevařské firmy musí do budoucna počítat i s certifikacemi, které u nás sice nejsou povinné, odbyt českého dřeva ale většinou směřuje do zemí, jež tyto dokumenty mohou vyžadovat. "Do tří let se dřevo bez certifikace na trhu neuplatní," uvedl Svoboda s tím, že systém certifikací znemožňuje obchod se dřevem neznámého původu. Firmy mimo jiné musí prokázat, že jejich technologie odpovídá ekologickým normám.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2003





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:15